Att tänka på vid försäljning av bostad

Att tänka på vid försäljning av bostad

Till slut är det dags – tiden är kommen att sälja sin bostad. Har man kommit till den punkten så märker man snabbt att det finns väldigt mycket att tänka på. I denna artikel så kommer vi att ta upp de tips och råd som kan vara avgörande i hur mycket man får ut av sin försäljning.

Något som kommer att påverka allt från första offerten till summan som huset säljs för är vilken mäklare man har. För att hitta den bästa mäklaren är det viktigt att alltid jämföra via mäklarbyråer så som mäklarhuset. De finns över hela Sverige och hjälper dig från start till försäljning och överlåtelse. Att inte jämföra kan leda till att du betalar för mycket arvode eller inte blir nöjd med processen. Nedan kommer lite tips för dig som tänker sälja i någon av Sveriges storstäder.

Sälja bostad och hitta mäklare i Stockholm

Bostadsläget i Stockholm är inte alltid lätt, eftersom priset kan skilja sig i väldigt stor skala mellan olika områden och det råder bostadsbrist på många håll. Kollar man på hur det ser ut i den centrala delen så ligger just nu priset per kvadratmeter på 114 000 kr. Eftersom Stockholm har relativt dyra bostadspriser jämfört med många andra områden i Sverige, så är det ännu viktigare att man sparar både pengar och tid genom att jämföra mäklare. Ett tips är att använda till exempelvis MäklarOfferter som är experter på att hitta mäklare stockholm som passar just dig.

Mäklare för bostadsförsäljning i Göteborg

Här ser man en lite mindre summa per kvadratmeter än i Stockholm. I Göteborgs innersta stadsdel så ligger priset på 71 000 kr per kvadratmeter. Om du ska sälja är detta ett bra tillfälle att genom en mäklarbyrå som MäklarOfferter, som faktiskt grundades i Göteborg, jämföra mäklare göteborg för att hitta de som passar bäst. Senaste 12 månaderna har prisutvecklingen legat på cirka 4,2%, vilket betyder att man i dagsläget hade kunnat sälja sin bostad för en bra summa mer än för ett år sedan.

Stor prisutveckling i Malmö

Största utvecklingen på priserna på bostadsmarknaden ser vi ändå i Malmö. Här har priset gått upp med otroliga 8,8% på ett år. Om du hade tänkt sälja ditt hus för 2 000 000 kr för ett år sedan, hade du idag kunnat sälja det för hela 2 176 000 kr! Tror man att prisutvecklingen kommer gå uppåt mer, så kan det vara bra att avvakta med att sälja. Vill man inte riskera att priset går ned igen, så är detta ett bra läge att sälja!

Bästa tipsen innan du säljer bostaden

Som det gamla ordspråket säger är de tre viktigaste sakerna att tänka på när man köper en fastighet ”läge, läge, läge”! Samma sak kan sägas om du säljer en bostad; om din bostad ligger i ett eftertraktat område, kommer detta utan tvekan att öka dess värde. Omvänt, om din bostad ligger i ett oönskat område kommer den sannolikt att säljas för mindre än du hade hoppats. Här nedan följer lite mer tips som kan vara bra att ha koll på!

  • Anlita en yrkesman. En av de bästa sakerna du kan göra för att se till att du får bästa möjliga pris för din bostad är att anlita en professionell fastighetsmäklare. Bor du i en större stad kan en bra fastighetsmäklare ha stor erfarenhet och kunskap om prissättning av fastigheter. Mäklaren kan ge dig expertråd om hur du ska marknadsföra din fastighet för potentiella köpare. Genom att följa mäklarens tips kan du se till att du får bästa möjliga pris. Dessutom har mäklaren tillgång till ett stort nätverk av intressenter och hjälper till med allt juridiskt.
  • Hemförbättringar. En annan faktor som kan påverka hur mycket ditt hem säljs för är fastighetens skick. Om ditt hem är i behov av reparation eller renovering kommer det sannolikt att leda till ett lägre försäljningspris. Å andra sidan, om ditt hem är väl underhållet och uppdaterat med snygg styling, så är det troligt att bostaden säljs för ett högre pris.
  • Situationen på bostadsmarknaden. Det aktuella läget på bostadsmarknaden är också en viktig faktor för hur mycket ditt hem kommer att säljas för. Om bostadsmarknaden är stark resulterar detta vanligtvis i att högre priser uppnås för fastigheter, och tvärtom när bostadsmarknaden är svag. För att få en förståelse för hur det ser ut just nu så kan du använda dig av Svensk Mäklarstatistik som visar statistik för olika orter och län.
  • Tidsplanering. Tidpunkten för när du väljer att sälja din fastighet kan också påverka dess värde. Om du till exempel säljer under en köparmarknad är det troligt att du kommer att få ett lägre pris än om du säljer under en säljarmarknad. När högskolan börjar brukar det till exempel vara extra högt tryck på ettor i studentstäder.

Vi hoppas att dessa tips och tricks kommer att hjälpa dig om ett säljläge blir av. Glöm inte att ta välgenomtänkta beslut, och att inte stressa fram något bara för att marknaden ser ut som den gör under en viss period.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar