Många husägare drömmer om att bygga en egen bastu i hemmet där man kan koppla av sommar som vinter. Att bygga bastu i hemmet själv är inte så svårt som man kan tro, huvudsaken är att det görs på rätt sätt. Funderar du på att bygga bastu har vi några tvärsäkra tips som gör att bygget går lätt och rätt till!
Placering av bastun
Innan du sätter igång med ditt bygge finns det en hel del du behöver tänka på för att det ska bli rätt, där placeringen av din bastu är en central del.
I teorin kan du i princip placera en bastu vart som helst i hemmet då det blir som ett litet rum i rummet. Du behöver dock se till att golvet tål vatten och att takhöjden är nog för det bastuaggregat du valt. Ett plus är även om det finns en duschplats i närheten av bastun, vilket gör badrummet till en ideal plats att bygga på. Andra vanliga platser för placering av bastun är uteplatsen, källare eller vinden.
Planering av bygget
Vad för material vill du ha din bastu i? De träslag som är de allra vanligaste när det kommer till bastubygge är asp och gran som ofta används till väggarna på bastun. Ditt rums storlek kommer påverka effekten på bastuaggregatet så se till att du mäter ut hur stort du ska bygga.
När du bygger bastu för hemmabruk är det rekommenderat att hålla sig under tio kubikmeter för att det ska anses vara ekonomiskt.
Någonting du även kommer behöva ha i åtanke är att om du använder andra material i bastum såsom kakel, betong, sten eller glas kommer det krävas en större effekt än för att värma up en träbastu med isolering. Titta därför inte endast blint på den design du tycker blir snyggast i hemmet, tänk även ur ett ekonomiskt perspektiv.
Om du bygger din bastu inomhus behöver du i regel inget bygglov ifall bastun inte påverkar husets utsida. Om du däremot behöver göra förändringar när det kommer till avlopp eller skorsten kan du komma att behöva anmäla detta till din kommuns byggnadsnämnd. Påbörja aldrig ett bygge innan du fått ett godkännande för att vara på den säkra sidan.
Elinstallation och ventilation
Vill du ordna med större delen av ditt bastubygge själv kan du förbereda rördragning fram till bastuaggregatet och installera belysning som exempelvis LED- eller fiber-belysning antingen under laven eller bakom ryggstödet.
När du installerar själva bastuaggregatet är det klokt att alltid anlita en elinstallatör för att denna del av bygget ska bli korrekt.
Du vill självklart att din bastu ska komma upp i en god och varm värme, men du behöver även se till att du kan andas när du bastar. Här kommer ventilation in i bilden. Ventilation är en otroligt viktig del av ett bastubygge då du annars kan riskera att bränna tak och väggar.
Ventilationen bör spridas i rummet utanför bastun där inluften kommer ifrån. Placera därför inluftsventilen under bastuaggregatet medan du placerar utluftsventilen högt i taket eller på väggen. Vid användning av bastustenar kan du inte slänga på vilka stenar som helst, här behöver du sten av diabas, alternativt olivin då de båda klarar både upphettning och snabbkylning.
Underhåll av din bastu
När själva bygget är klart är det klokt att du underhåller din bastu regelbundet för så lång hållbarhet som möjligt. Städa din bastu regelbundet genom att skura golv och torka rent lavarna.
Använd ett skonsamt rengöringsmedel och ta även upp stenarna då och då och gör rent botten. Om du vill att dina bastulavar ska hålla sig fina och fräscha längre kan det vara en god idé att alltid sitta på en handduk när du bastar för ett så minimalt slitage som möjligt.
Bli först med att kommentera