
Med ett staket i trädgården kan du rama in din tomt och samtidigt få det att smälta in i din omgivning. Du får även ett insynskydd där du kan plantera klätterväxter och andra blommor för att göra din trädgård mer mysig och välkomnande.
När du väljer att bygga staket finns det många valmöjligheter när det kommer till allt ifrån material och metod. Vi listar våra bästa knep för att bygga staket i trädgården!
Planering av staketbygge
Det första du behöver göra när du planerar att bygga staket är att fundera ut vad syftet med ditt staket är. Vill du markera en tomtgräns, skapa ett insysskydd eller se till att ditt husdjur håller sig innanför tomten? Anledningen till ditt bygge kommer därför att påverka utformningen och den funktion staketet ska ha.
Storleken på ditt staket och vilket slags material du väljer har även det betydelse för ditt bygge. Du har dessutom valet att antingen köpa kompletta byggsatser eller att bygga upp ditt staket själv.
Om du väljer ett staket i trämaterial är vanlig gran eller tryckimpregnerat furu populärt. Om du vill måla ditt staket innan montering bör du välja materialet gran. Med tryckimpregnerat trä kan du antingen välja att behålla träfärgen eller måla det. Om du vill måla detta träslag behöver du ha tålamod och låta det torka ordentligt.
Bygg upp färdiga byggsatser
Om du väljer att bygga staket på din tomt med färdiga staketprofiler innebär det att att profilerna kommer i färdiga sektioner. Det gör att du endast behöver fästa dem på stolparna med skruvar eller spikar. Det är ett enkelt och kostnadseffektivt val av staket , men här behöver du tänka på att marken du fäster dem på behöver vara så lodrät som möjligt för att ditt staket ska kunna sättas upp rakt.
Bygg staket i din trädgård:
Om du istället väljer att bygga upp ditt staket med lösvirke kommer du behöva en hel del verktyg och material för att få upp ditt staket. Se till att ha skruvdragare, virke, vattenpass, träskruv, vinkelhake, såg, reglar/spjälor och byggvinklar hemma innan du påbörjar ditt bygge.
- När du valt ditt lösvirke till tomten är det dags att bestämma vilken höjd på staketet som du vill ha. För mindre barn inte ska ta sig över behöver staketet vara cirka en meter högt. Om du istället vill ha upp ditt staket som insynsskydd är cirka två meter rekommendera. Ta även reda på markförhållandet. På så sätt kan du anpassa vald markfästning.
- Hur stor materialåtgång ränkar du med? Här kan du ränka på styck, kvadratmeter eller löpmeter. För enklare staket räknar man oftast i löpmeter.
- Mät sedan ut och markera vart dina staketstolpar ska placeras. Ungefär 0,6 meter i avstånd rekommenderas för en god stabilitet. Gräv ut gropar där du antingen ska gjuta eller sätta betongplintar.
- Fyll hålet med ett lager av grus för att göra risken mindre för ett skevt staket. För frostfritt djup behöver du gräva ett djup på minst 1,2 meter. Detta resulterar i att stolpens livslängd förlängs. Har du ett löst underlag kan du slå ned stolpspjut i marken.
- Om du bygger ditt staket i en lutande trädgård kan du med fördel använda vattenpass när du fäster din första stolpe för att det ska bli lättare för resterande staketstolpar. Vill du att staketet ska bli rakt så bygg raka sektioner med en avtrappande överkant som även är horisontell.
- När du bygger ditt staket kan du välja mellan både spik och skruv. Oavsett vad du väljer för ditt bygge köp skruvar eller spikar i zink eller rostfritt material då de står emot rostangrepp.
- Vid val av grind för ditt staket är det en fördel om du köper en färdig grind för att enklare montera upp den. Se till att du förankrar grindstolpen väl i marken då den med säkerhet kommer utstå påfrestningar. När du fått upp ditt staket kan du välja att antingen behålla färgen på det material ditt staket är gjort av eller måla det i valfri färg.
Bli först med att kommentera