Checklista för att köpa hus – Tips inför ditt nästa husköp!

Checklista för att köpa hus

Om tanken av ett hus och allt extra utrymme som medföljer låter lockande så kanske det är dags att börja titta på olika alternativ. Är det en villa som är av intresse eller kanske ett radhus? Oavsett så behöver du en ordentlig checklista för att köpa hus som kan se till att du inte missar några viktiga steg i er jakt på ert nya hem!  

Vi har satt ihop en guide i form av en checklista för att köpa hus som inkluderar det viktigaste du borde tänka på när du gör dig redo för ditt stora köp.   

Radhus eller villa?  

Att välja mellan radhus och villa är en god idé innan ni börjar leta efter ert nya hem, då det finns både för och nackdelar för båda dessa alternativ.

Med en villa har du hur mycket frihet som helst att renovera och göra om precis som du vill. Men det är också mycket som faller en själv i ansvaret, vilket kan resultera i hårt arbete under lång tid.  

Ett radhus däremot ger nästan samma känsla som en villa, men har fördelen av mindre utrymme. Här har du också oftast lyxen att ingå i en samfällighet. En samfällighet ansvarar för att skotta snö, allmänt städ i området och kan i vissa fall även stå för andra kostnader, såsom bredband till grannskapet.  

Vad är dina önskemål? 

Det är viktigt att fundera ut vad som är ett krav för dig när det kommer till ditt nya hem. Det kan vara svårt att ge konkreta svar på frågan “vad är ett bra hus?”, och det är ofta någonting som man själv måste tänka ut.  

Det är viktigt att ha i åtanke hur dina behov och önskemål ser ut för att kunna hitta ett område som passar dig bäst. Det kan också vara viktigt att tänka på om du vill ha ett hus som har lite historia, eller ett lite nyare hus som kräver mindre renovering ?

Kanske är ett av dina krav ett garage, eller en källare som du kan inreda med skandinavisk inredning? Det finns mycket som kan göra listan väldigt långt, så se till att samla ihop de allra viktigaste kraven, så att ni kan börja leta på rätt plats!

Uträkningar och lån  

I många fall är det viktigt att ha en kontantinsats. Börja därför med att räkna ut den summan. Därefter kan du ansöka om ett lånelöfte från banken. Ett lånelöfte talar om för dig hur stort bolån du kan få.

Sedan är det smart att göra en boendekalkyl som inkluderar kostnaderna för bolånsräntan och amorteringen. Det är många kostnader som tillkommer vid köp av hus, och det kan underlätta väldigt mycket att ha en ordentlig översikt.  

Många visningar står på tur 

Att hitta det perfekta huset kan vara en petig process, därför kan det vara viktigt att dyka upp på visningarna väl förberedd. Här nedan kan du läsa mer om några bra tips att ha i åtanke inför visningen. 

  • Läs igenom bostadsannonsen 
  • Undersök bostaden noggrant under visningen  
  • Fråga om energideklarationen och besiktningsprotokoll 
  • Fundera på om du vill anlita din egna besiktningsman 
     

Dags att köpa hus! 

Budgivningsprocessen kan vara ganska intensiv, men när du har lagt det vinnande budet så är huset nästan ditt. Det sista steget är att skriva på kontraktet, sen är ni officiellt husägare! 

När kontraktet är skrivet så behöver du ha din handpenning redo. Om du inte har tillgång till en handpenning, eller planerar på att använda summan från din sålda bostad, så kan du ansöka om ett överbryggningslån. Ett överbryggningslån fungerar mellan det att du köper din nya bostad och säljer din gamla. 

Tillträde för ert nya hem fastställt först när ni skriver på kontraktet, och när köpet är klart så kan ni börja planera inför den stora flytten! 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar