Flyttstädning – Rengör ditt hem redo för flytt!

Flyttstädning – Rengör ditt hem redo för flytt!

Vid en flytt är flyttstädning minst lika viktigt som praktisk packning av dina möbler och kläder. Detta då, precis som du förväntar dig att flytta in till ett rent och städat hem så behöver du städa rent inför nästa person som ska flytta in.

Det kan dock vara svårt att veta vart man ska börja i sin städning, speciellt om man har stora ytor eller rensning av både skåp och trädgård att ta tag i. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta inför din flyttstädning!

Varför måste man flyttstäda?

Vid flytt av villa, bostadsrätt eller hyresrätt så måste städningen i regel utföras utefter de bestämmelser och avtal som du signerat när du bestämt dig för att flytta. När det gäller hyresrätter så är just flyttstädning någonting som du sällan kan komma ifrån.

Om du däremot säljer en bostad så är det möjligt att förhandla kring ansvaret av flyttstädning, där du exempelvis kan erbjuda prisavdrag för att slippa stå för städningen. Om du inte vill ha hand om städningen själv finns det även många städfirmor som du kan anlita för jobbet.

Balkong och trädgård

För balkong och trädgård finns det inte några specifika regler då detta är utomhus. Se dock till att gräs och buskar är kortklippta, att ytor dammas av och gångar sopas. Om du har en trädgård behöver den vara rensad från både ogräs, skrot och byggavfall.

Har du mycket avfall att få bort kan det vara en god idé att hyra container. Då kan du på ett snabbt och säkert sätt få bort allt oönskat avfall utan att behöva tänka på vart du ska slänga det.

Flyttstädning av kök

Köket är den plats i hemmet där rengöring behöver vara fläckfri. I köket samlas en hel del fett, matos och damm, vilket gör att det kan vara svårt att få bort smuts och fläckar. Börja alltid med att städa uppifrån och ned. Börja dammsuga ur köksskåp och gör rent både in-och utsida av alla skåp.

Var generös när du använder dig av rengöringsmedel för att göra rent ugnen. Här är det viktigt att du även drar fram ugnen och städar bakom. Se till att köksfläkten blir helt ren samt dess ventiler och rör. Frosta av både kyl och frys och dra även här fram kylen och städa bakom.

Badrumsrengöring

Badrumsrengöring kräver oftast längst tid då det kan finnas mycket kalk som fastnat på både golv och tak. Här kan det vara en bra idé att köpa rengöringsmedel som är avkalkande. Gör rent handfatets alla ytor och rengör även avloppsröret som du har i anslutning till handfatet.

Städa rent toalett in-och utvändigt och glöm inte att göra rent golvbrunnen. Töm badrumsskåp och putsa speglar och duschkabin och se till så att alla lampor fungerar.

Badkaret och duschen kräver oftast mest arbete. Rengör därför även under badkaret och alla dess sidor.

Städ av sovrum och vardagsrum

Städning av sovrum och vardagsrum är mer generell. Här behöver du se till att alla fönster är putsade innanför, utanför och mittemellan. Torka av fönsterbrädor och gör rent persienner. Om du har målade ytor som väggar eller tak behöver de torkas av. Ta bort krokar och spikar som blivit kvar på väggar och avsluta din städning med att göra rent golven.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar