Tips när du ska måla rummet

Måla rummet

För att pigga upp hemmet och skapa kontraster så är det många som väljer att måla om rummet. Du kan då skapa en fondvägg i en helt annan kulör och även förändra hur stort ett rum upplevs genom att måla det i ljusare färger.

Självklart kan du anlita någon som målar om hemma åt dig om du själv inte kan eller vill göra jobbet själv. Men med rätt förberedelser så är det faktiskt inte så svårt att måla om som många kanske tror. Vi ger dig några tips för vad du ska tänka på för att få en jämn färg som håller!

Rätt förarbete är A och O

Det som gör målning lite knepigt enligt många är just förarbetet som krävs. Hur avgör man om man måste spackla innan färgen åker på och måste man ta bort tapeterna för att få ett bra slutresultat?

Om väggen är målad

Rent generellt så är det enklare att måla på en vägg som redan är målad sedan tidigare. Det enda förarbete som krävs här är att du spacklar igen hål från tavlor, sprickor eller eventuella andra skador på väggen som du ska måla. Du måste sedan slipa de ytor som du har spacklat för att få en bra yta att måla på.

Om väggen är tapetserad

Om väggen har ganska omfattande skador eller är tapetserad så kan du också investera i en väggtäckare som går att köpa på rulle. Denna fäster du på väggen och säkerställer också att du spacklar igen skarvar från tapeten för att färgen ska få en jämn täckning.

Välj rätt färg för rummet

Att välja rätt färg för rummet är också ganska knepigt. Oavsett vilken väggfärg du väljer så upplevs inte alltid färgen densamma i affären som när du kommer hem. Detta beror på att rummets kontraster, ljusinsläpp och även storlek får olika färger att upplevas olika.

Även om du skulle måla hela hemmet i samma kulör så kommer de se lite olika ut från rum till rum just på grund av denna faktor. Så ta gärna med några testburkar hem och måla en liten ruta på väggen i rummet. Detta gör det enklare för dig att välja rätt färg för det rum som ska målas om.

Rätt verktyg gör stor skillnad

För att färgen ska bli jämn så är rätt verktyg också en mycket viktig punkt att ta i åtanke. Den roller eller pensel som du väljer ska vara anpassad för den typ av målning du ska utföra. Detta får färgen att fästa bättre och det blir inga penselspår på väggen som du kommer irritera dig på.

Är du osäker på vilka verktyg du behöver kan du fråga i butik för att vara på säkra sidan. När allt är inköpt så är det bara att börja med förarbetet och därefter kan du måla.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar