Att avnjuta en kall dryck på sin egen altan under sommartid är det många som drömmer om. En altan är en perfekt plats som gränsar till både inom-och utomhus, och det finns oändligt många sätt som du kan välja att inreda den på.
Men vad behöver du tänka på inför planering, virke och genomförande av ett altanbygge och vad för regler behöver du förhålla dig till? Vi hjälper dig i denna artikel med allt du behöver ha i åtanke för bygget av din egen altan. Så planerar du inför ett altanbygge!
Generell planering och placering av altanen
Det första du bör tänka över när du planerar inför ett altanbygge är vad för slags altan du vill ha. Det allra vanligaste alternativet av altan är att bygga ut ett trädäck en liten bit ovanför marknivå. Placeringen av din altan är minst lika viktig.
Här behöver du tänka över dels hur stor altanen behöver vara, men även om du kommer vilja njuta av morgonsol eller kvällssol beroende på vart du bygger din altan. Tänk dock på att det blir snyggast om din altan inte är alltför stor, så den inte tar över ditt hus.
Andra viktiga punkter att fundera över i planeringsskedet är ifall du vill bygga till ett staket, insynsskydd eller inglasning och i sådana fall endast på en del eller för hela altanen.
Har du dessutom en fin utsikt i närheten så kan du med fördel välja att bygga din altan i den riktning för att du ska få ut så mycket som möjligt av din altan.
Bygglov
Ett altanbygge kan komma att kräva bygglov beroende på hur du väljer att bygga din altan och hur den ska se ut. Så länge du håller dig inom 4,5 meter från din tomtgräns brukar du i regel inte behöva ett bygglov, men det finns alltid undantag.
Om du har tänkt att bygga ett vanligt trädäck på marknivå brukar det heller inte vara några problem, men om du ska bygga en altan ovanför marknivå är det en bra idé att du kontaktar byggnadsnämnden i din kommun innan du sätter igång med bygget.
Detsamma gäller om du ska bygga en altan har ett plank med totalt 1,8 meter över mark. Om du ska bygga till trappsteg behöver den enligt regler även ha ett räcke tillgängligt om du bygger fler än tre trappsteg. Dessa regler kan dock komma att ändras kontinuerligt så ta därför alltid reda på vad som gäller vid bygglov innan du startar ditt bygge.
Virke
Det finns många olika typer av material som du kan använda dig av för att bygga din altan. Altan i olika slags trä är det absolut vanligaste, men på senare år har det även tillkommit träkomposit som är tillverkad av återvunnen plast och träspill.
När du väljer virke så finns det ett flertal saker att ha i åtanke, bland annat hållbarhet, pris och miljöpåverkan. Om du är ute efter en budgetvariant så är tryckimpregnerat trä att föredra. Detta trä är även mycket hållbart, men dessvärre inte speciellt miljövänligt.
Om du istället värnar om miljön är både lärkträ eller cederträ bättre alternativ. Dessa virken är dock dyrare, men även de hållbara med rätt behandling. Lärkträet kan du hitta i Sverige, medan Cederträet behöver importeras.
Ska du bygga din altan på marknivå kan det räcka gott och väl med stenplattor som grund. Du kan även gjuta plintar. Detta kommer du med säkerhet behöva göra ifall du bygger en altan en bit ovanför mark.
Staket eller inglasning
Hur har du tänkt det med planlösning för din altan, vill du ha upp staket, insynsskydd, tak eller inglasning? Tänk även efter hur du vill att inredningen ska se ut, kanske vill du ha en del av altanen för grill och matplats, och en annan som loungedel där ni kan slappa i solen eller mot kvällskanten?
Om du är intresserad av en längre säsong för din altan så är takbygge och inglasning ett bra alternativ. Detta kan självklart byggas på i efterhand, men se då till att förbereda för en vidare byggnation. Det förbättrar grunden och hållfastheten som får en större belastning ifall tak eller inglasning sker senare.
Att sätta upp staket eller avskärma med växter gör att du får en fin inramning på din uteplats och det blir även mysigare att sitta på altanen. Staket skyddar dessutom för fall, om din altan står en bit över marken.
Skötsel och underhållning
För att din altan ska få lång hållbarhet behöver du sköta om och underhålla den. Du behöver rengöra din altan regelbundet och om du använder dig av trädäck så bör plankorna rengöras med skurborste, såpa och vatten. En del tycker att rengöring sker bäst med hjälp av högtryckstvätt, men ha då inte ett för stort tryck då träet kan ta skada.
Beroende på träsort kommer du även behöva olja in altaner med trädäck. Vanligen sker detta på våren innan sommarsäsongen.
Bli först med att kommentera