Välj rätt elavtal – så får du billigaste dealen

Välj rätt elavtal – så får du billigaste dealen

Att välja rätt elavtal är avgörande för att säkerställa att du får den billigaste dealen. Om du funderar på att teckna nytt avtal för första gången eller byta elavtal så är det bra att jämföra elhandlare på nätet för att hitta ett avtal som passar ditt behov. För att spara pengar på elräkningen kan du även ta del av de rabatter som erbjuds när du jämför avtal.

Elpriserna förändras

Priset på el ändras ständigt och det kan bero på flera olika faktorer. Till exempel påverkas priset beroende på vilken säsong och väder det är. När det är kallare utomhus så används det mer el för att värma upp inomhus, detta gör att priserna på el stiger. Välj billigare elavtal i december för att sänka dina kostnader. Det första steget du bör göra för att få ner dina kostnader på elen är att se över hur mycket el du förbrukar i genomsnitt per månad och sedan jämföra detta med olika elavtal.

Jämför elavtal på nätet

Det finns många elleverantörer på marknaden, rättare sagt ungefär 150 stycken och dessa konkurrerar om att erbjuda dig dig billig el. Hos Elavtaldirekt kan du jämföra elleverantörerna mot varandra för att du ska hitta det avtalet som passar dig. Du kan även se vilka elleverantörer som är populärast just nu och vilka rabatter det finns att ta det av.

Fast eller rörligt elpris

Det finns två typer av elpriser som du kan välja mellan: fast eller rörligt. Vilket av dessa två som du väljer kommer att påverka elpriset som du betalar varje månad. Fasta elpriser är precis som det låter, ett fast pris som du betalar varje månad oavsett hur mycket el du förbrukar. Det är ett bra val om du vill slippa oväntade utgifter och ha samma kostnad per kWh vilket gör att du kan budgetera enklare. Rörliga elpriser betyder att månadskostnaden varierar beroende på marknadsförhållanden, dessa priser kan stiga eller sjunka under tiden som du har abonnemanget vilket gör det svårt att planera framtida utgifter. Dock brukar rörliga elavtal oftast bli något billigare eftersom de följer marknadspriset. Man kan säga att om du vill ha mer flexibilitet när det gäller dina elkostnader rekommenderas rörliga elpriser, men om du vill ha stabila månatliga kostnader bör du välja fasta elpriser.

Att välja rätt elavtal är det viktigaste du kan göra för att spara pengar, speciellt under kallare månader. Att jämföra erbjudanden och se vilket avtal som passar dina behov bäst kan hjälpa dig att få den billigaste dealen.