Hemmakockarnas viktigaste val – vilken pastamaskin ska man köpa?

Vilken pastamaskin ska man köpa?

Vilken pastamaskin ska man köpa? – Bland hemmakockarnas paradrätter återfinns oftast en version av någon pastarätt vilket kanske inte förvånar någon särskilt mycket eftersom det är både gott och går att variera i oändlighet beroende på tillbehör och smaksättning. Men för att elevera hemmakockens pastarätt gäller det att välja rätt pastasort, och det som slår allra högst är givetvis en egengjord pasta. Den här artikeln handlar om just hemmagjord pasta och vad man kan fundera på inför köpet av en egen pastamaskin!

Vilken sorts maskin ska jag välja?

Om man börjar med att reda ut vad som oftast skiljer olika maskiner åt så kan man generellt säga att de manuella pastamaskinerna (förmodligen den modell nästan alla ser framför sig när man hör ordet pastamaskin) så är de nästan identiskt konstruerade. De har oftast (för att inte säga alltid) en anordning av valsar som snurrar inåt när man vevar på en handvev. Man brukar vanligtvis kunna fästa den i en bordsskiva eller köksbänk med hjälp av en tving underifrån. Pastadegen matas genom valsarna ovanifrån för att skapa en deg av rätt tjocklek, oftast låter man degen gå ett par varv och man kan minska avståndet mellan valsarna undan för undan för att när degen uppnått rätt tjocklek byta valsar till en med mönster som bildar den pastasort man önskar. Det som oftast skiljer de manuella maskinerna åt är faktiskt kvalitén mellan de olika prisnivåerna. Det innebär att man som nybliven pastabagare kanske inte behöver välja en så dyr och påkostad maskin utan kan välja en billigare eller enklare och istället fokusera på att köpa goda ingredienser för att göra en bra deg.

När det gäller de motoriserade eller elektriska maskinerna så finns det betydligt fler valmöjligheter, det finns då alternativ med maskiner som både knådar degen (lite som en traditionell bakmaskin där man laddar med alla ingredienser i förväg) och bakar degen genom valsen för att sen mata ut den genom den valda formen och därmed skapa den perfekta pastaformen redo för torkning. Flera motoriserade pastamaskiner har också förmågan att knåda pizza- eller bröddegar vilket såklart får ses som en bonus i det italienska köket.

Inte bara maskinen som avgör

Även om man väljer en oerhört dyr och fin pastamaskin så avgörs slutresultatet av vilken deg man gör coh hur hanterat den. Det finns förmodligen lika många recept på olika pastadegar som det finns på olika pastarätter men det mest avgörande är helt enkelt hur man hanterat sin deg. Det kanske viktigaste rådet är därför att knåda degen varsamt så att den inte blir överarbetad. Ett vanligt misstag som många amatörer gör de första gångerna man sätter sin deg är att förväxla äggula med äggvita vilket gör att den inte håller ihop eller får samma bindningsegenskaper.

Utöver valet av maskin så kan man göra väldigt många sorters pasta genom att välja olika tillbehör till sin pastamaskin, exempelvis finns det flera sorters valsar som kan göra olika mönster för olika pastasorter. Smala eller breda spår gör att pastan blir olika bred vilket faktiskt kan göra skillnad i den slutgiltiga pastarätten, en bred pasta kan till exempel fånga upp mer sås medan en smalare pasta har andra egenskaper. Om man enbart använder de platta valsarna så får man en deg som liknar lasagneplattor vilket givetvis går att använda sin färskpasta till men det går också att genom att placera god fyllning mellan två plattor och sedan stansa ut med en form skapa egen ravioli eller andra pastakuddar. Andra tillbehör för hemmakocken kan vara olika typer av torkställningar för pastan eller kanske en pastaplåt för fyllning eller kanske olika stansformar.

Glöm inte att den kanske viktigaste ingrediensen för att lyckas med en äkta italiensk pasta är ett gediget hantverk och framförallt mycket kärlek!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar