Din fönsterguide

Din fönsterguide

Oavsett om du ska till att renovera eller bygga nytt är det mycket att tänka på. Vilka material vill du använda, vilka färger och vilken stil du är ute efter. Något som lätt blir ett eftertanke är fönstren. Det är trots allt något vi tenderar att ta för givet eftersom det är en naturlig del av ett hem. Så vad kan du ha i åtanke när du väljer fönster.

Välja typ

Det finns några olika sorters fönster som varierar hur de sitter och hur de öppnas. I äldre byggnader är det vanligt att ha glass med spröjs. Nyare byggnationer tenderar att vara pivåhängt eller överkanthängt. Utöver det finns det många andra varianter. Sådant som form och storlek påverkar också.

När du väljer typ av fönster, ha i åtanke syftet med varje rum. Till kök och vardagsrum kan du med fördel välja stora fönster som släpper in mycket ljus. Beroende på läget kan den exakta storleken anpassas så att du får maximalt ljus.

Ett sovrum å andra sidan bör kunna mörkläggas och då är det bättre med mindre fönster. Om badrummet ska ha en fönster bör det vara öppningsbart. Det är också klokt att välja färgat eller mönstrat glass för mindre insyn.

Hitta rätt form

Fyrkantiga fönster den absolut vanligaste former för ett hem. Antingen i form av kvadrater eller rektanglar. Ett sätt att verkligen utnyttja utrymmet kan dock vara att välja alternativa former. Du kan också få en unik stil och känsla för ditt hus. Triangulära fönster är utmärkta längs med taket till exempel.

Annars är det värt att fundera på ett runt fönster. Runda fönster kommer i flera olika varianter, fasta, pivåhängda, sidohängda och även halvrunda för att nämna några stycken. För en mer modern arkitektur kan runda fönster bli det som kompletterar huset. Du har också möjligheten att installera stora runda fönster. Då släpper de in mera ljus utan att ta upp mer plats.

Även fyrkantiga fönster kan komma i många olika varianter. Om du renoverar har du inte alltid så många alternativ om du inte vill behöva fixa väggarna en massa. Det betyder inte att du inte kan experimentera med det utrymme som redan finns. Bland annat kan du skaffa flera eller färre rutor.

Energispar

När vi värmer våra hus tenderar en del av värmen att försvinna ut genom våra fönster. Om du har bra isolering minskar risken för drag. Däremot är det ofta själva fönstret som är problemet. Du kan tjäna en hel del på att välja fönsterglas som är anpassat för att spara energi. Till exempel isolerar ett treglassfönster bättre än ett tvåglassfönster.

Du kan också välja energismarta och klimatsmarta fönster som bidrar till att huset isoleras bättre. Det betyder att mindre energi går åt till att värma upp ditt hem. Vilket i sin tur minskar dina uppvärmningskostnader. Något som inte är helt fel här uppe i vårt kalla land. Medan det fortfarande håller på att utvecklas kommer det komma fönster med solceller.

Material

Har du börjat få en idé kring vad du är ute efter? Det sista du bör tänka på när du väljer rätt fönster är vilka material du vill använda. Du kan bland annat välja olika typer av glass. En del typer är mer härdiga medan andra sparar energi. Beroende på var fönstren ska sitta kan du välja olika typer av glass.

Dessutom bör du fundera på vilka material du vill använda för själva fönsterkarmen. Det är en kombination av att hitta något som är snällt för både miljön och plånboken. Vissa typer av isolering har bättre hållbarhet och fönsterkarmen bör vara i tåligt trä. Många saker att tänka på men i slutändan är det värt det.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar