Vilken högtryckstvätt passar mina behov?

Vilken högtryckstvätt passar

En högtryckstvätt är ett sånt där måste bland verktyg för alla hemmafixare oavsett nivå, det funkar utmärkt för både amatören och entusiasten. Till att börja med är den oftast oerhört enkel att använda och det ger ett enastående resultat för den som vill tvätta sitt trädäck eller rengöra bilen. Det finns också mängder med tillsatser och redskap som gör högtryckstvätten ännu mer användbar för olika områden.

Vilken högtryckstvätt passar mina behov?

Det finns en rad olika alternativ av högtryckstvättar på marknaden och som vanligt bör man gå till sig själv och reda ut vilka behov man har innan man bestämmer sig. Det finns högtryckstvättar i alla möjliga prisklasser, flertalet tillverkare gör också själva olika alternativ i lika prisklasser. Man kan hitta en helt okej budgetvariant för ungefär 500-600 men man kan samtidigt utan problem hitta en högtryckstvätt för över 3 000-4 000 kronor.

Så vad är det som avgör prisnivån för just dig? Till att börja med: fundera på vad du ska högtryckstvätta och hur ofta kommer du använda högtryckstvätten. För dig som har en stor villa med många kvadratmeter trädäck, en garageuppfart och intresserad av att tvätta bilen hemma själv så kanske behovet är större än de vanliga budgetalternativen. Det som avgör lite vilken typ av smuts du kan få bort med din högtryckstvätt är vilken kraft man har i vattenstrålen, alltså hur högt tryck vattnet har och det visar man i hur många bar en högtryckstvätt har. Det finns alternativ med så lite som 100 bar och upp till 160 eller mer, men generellt kan man säga att omkring 130-140 räcker gott för hemmabruk där 130 funkar för lite enklare jobb och 140 klarar tuffare.

Det är inte bara pris och tryck som gör skillnaden på en högtryckstvätt. Det finns flera andra aspekter att ta hänsyn till, framförallt när det kommer till komfort. Det kan till exempel röra sig om vilken slanglängd själva högtryckstvätten har mellan maskinen och handtaget vilket kan påverka hur praktiskt det är att använda en högtryckstvätt vid till exempel biltvättande för att slippa flytta runt högtryckstvätten. En annan viktig grej när det kommer till komfort och användande är ju givetvis vilken vikt maskinen har, en tyngre högtryckstvätt brukar vara försedd med lite bättre och rejälare hjul men kan ändå vara klumpig och svår att få med sig runt när man ska använda den på större ytor.

Den miljömedvetne konsumenten kanske också vill fundera lite på vilken vattenförbrukning högtryckstvätten har, det finns olika alternativ som ger fullgoda resultat utan att vara lika slösaktiga med vattenåtgången.

Tillbehör – Inte bara trall och trä

Det finns ju som sagt en mängd olika användningsområden för en högtryckstvätt och för den händige eller huslige så kan man tänka sig fler arbetsuppgifter än att tvätta trall hela dagarna. Med olika tillbehör förvandlar du din högtryckstvätt från simpel vattenslang till sofistikerad biltvätt eller varför inte med tillbehör som hjälper dig att rensa hängrännorna från fjolårslöven? Det finns också olika typer av tillsatser som går att använda för att rensa stopp i vask och avlopp samt mer sofistikerade tillbehör för altan- och terasstvätt.

Även när man rengör ett trädäck eller en trall så kan det vara bra att köpa ett redskap för terasstvätt, det gör att vattenstrålarna inte förstör fibrerna i träet och man får ett bättre resultat helt enkelt. Det finns också speciella rengöringsprodukter och rengöringsmedel man kan använda tillsammans med en högtryckstvätt för att rengöra sitt trädäck.

Sist men inte minst

En sak som är lätt att förbise när man letar efter en högtryckstvätt och olika tillbehör är faktiskt att reflektera lite över förvaringen när den inte används. Det är ett ganska skrymmande verktyg eller maskin och de flesta väljer fler än ett tillbehör som också måste förvaras. Under vinterhalvåret kan man gott förvara den inomhus i garage eller källare men det är viktigt att allt kvarvarande vatten är tömt så att inga eventuella expansionsskador vid frost inträffar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar