Induktionshäll vs glaskeramikhäll – vad är skillnaden? 

Induktionshäll vs glaskeramikhäll

Ska du köpa ny spis, men är i valet och kvalet ifall du bör investera i en induktionshäll eller en glaskeramikhäll? Både induktionshäll och glaskeramikhäll ser designmässigt väldigt lika ut, men en induktionshäll är i regel en mycket dyrare investering än en glaskeramikhäll. Skillnaden mellan de båda hittar du i tekniken som skiljer de båda hällarna åt.  

Induktionshäll vs glaskeramikhäll – vad är skillnaden egentligen? Vi ger dig svaret! 

Induktionshäll och glaskeramikhäll till matlagning 

När du ska köpa spishäll till ditt kök har du ett flertal olika alternativ att välja mellan. Två vanliga favoriter i köket är induktionshäll och glaskeramikhäll. Vid en första anblick ser dessa två alternativ väldigt lika ut till utseendet. Båda hällar har moderna plattor, men den stora skillnaden ligger i hur de skapar värme. 

Induktionshällar värmer upp din kastrull med hjälp av högfrekventa elektromagneter som genererar ett magnetfält som värmer upp din kastrull men inte själva hällen.

Keramiska hällar däremot värms upp av ett värmeelement under en härdad glaskeramikskiva. Värmeelementet värms upp till önskad temperatur som sedan sprider sig till den keramiska ytan som värmer din kastrull. 

När det kommer till just värmen så är induktion snabbare på just detta. Sättet som en induktionshäll skapar värme på ger dig värmen omedelbart, medan värmeelementet i en glaskeramikhäll tar tid på sig att komma upp i önskad temperatur. Med uppvärmning av en glaskeramikhäll så går dessutom en del värme förlorad mellan kokkärlen och den keramiska spishällen.  

För induktionshällen så går ingen värme förlorad och koktiden blir därför mycket mer effektiv. Induktionshällen håller sig även svalare under matlagningen och förlorar också värmen snabbare när den slås av. Du kommer självklart kunna känna att hällen är varm, med det är endast restvärme från kastrullen och inte värme från själva spisen. 

Värme och kontroll för de olika hällarna 

Med en induktionshäll får du mycket större kontroll över värmen då hällen reagerar direkt när du ändrar inställning. Glaskeramiska hällar har metallspiraler i dem och de behöver längre tid att värmas upp, vilket kan göra en del matlagning svårare. Kockar och de som har ett stort intresse för matlagning fördrar därför i många fall induktionshällar framför glaskeramikhällar. 

På keramiska hällar har du för det mesta en digital display och till utseendet är de hela plana. De är därför väldigt lätta att hålla rena, men då en keramisk häll bildar värme även på ytan av plattan så bränner tyvärr matrester lättare fast än vad de gör på en induktionshäll. 

Induktionshällens speciella förutsättningar 

Värt att tänka på är att en induktionshäll är en avsevärt dyrare investering än vad glaskeramikhäll är, men detta om man tänker på kort sikt. Faktum är att du med tiden sparar mer ström när du använder induktionshäll då värmetekniken är mycket mer effektiv och du behöver därför ha på din spis en kortare stund än med glaskeramikhäll.

Om du därför lagar mycket mat till en större familj eller ägnar dig åt matlagning ofta är en induktionshäll ett bättre alternativ av häll till ditt kök. 

Någonting du dock bör ha i åtanke är att om du väljer att köpa induktionshäll så kan du behöva köpa nya kastruller och stekpannor som passar för just induktionshäll.  

Om du är osäker på om dina kastruller passar för en induktionshäll så kan du testa detta lätt genom att hålla en magnet mot undersidan av dina kastruller. Om magneten fäster på ytan så kan du använda dem när du lagar mat på en induktionshäll. För keramiska plattor är flatbottnade kokkärl istället att föredra då värmeförlusten minskar när du lagar mat. 

Vilken slags häll du än väljer i slutändan är båda typerna goda alternativ till matlagning i ditt kök!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar