Klara högskoleprovet

Klara högskoleprovet

Inlägget görs i samarbete med Högskoleprovguiden

Högskoleprovet närmar sig och det är dags att börja planera dina studier för att du ska kunna få ett bra resultat. Även om du kommer direkt från en utbildning så kommer det finnas moment som du bör läsa igenom på nytt och det kan också vara bra träning att testa dina kunskaper genom att läsa igenom gamla högskoleprov.

Om du ska skriva högskoleprovet för första gången är det lite extra klurigt, då du ännu inte har koll på hur provet är upplagt och vilka frågor som vanligtvis återkommer. Det kommer då underlätta om du förstår hur provet är strukturerat, för att du sedan ska veta vad du behöver läsa in. Vi hjälper dig lite på traven och kommer berätta hur du bör lägga upp dina studier inför Högskoleprovet och hur provets olika delar ser ut.

Hur är provet strukturerat?

Provet består av 180 uppgifter som du måste utföra under dagen i 8 olika delmoment som är uppdelat på två olika pass. Första passet inkluderar de fyra momenten ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering och engelsk läsförståelse. Därefter utför du passet som består av kvantitativa frågor, det vill säga delarna matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang och en del som består av avläsning av tabeller, diagram och kartor.

Ett bra sätt att träna till högskoleprovet är att ta del av tidigare test där du kan läsa igenom samtliga delar och få en bra förståelse för vad du behöver läsa in. Är det första passet, den verbala delen som du behöver läsa på lite extra om eller är det den kvantitativa delen som du har mer problem med?

Om du tidigare har gjort högskoleprovet kan du även ta detta i beräkningen och du kanske också vet mer om vilket moment som kräver lite extra tid när du förbereder dig till högskoleprovet.

När kan man skriva högskoleprovet?

Högskoleprovet anordnas två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. På grund av pandemin så har också ett extra provtillfälle införts på våren som är öppen för alla. Du kan skriva högskoleprovet hur många gånger du vill, där ditt testresultat är giltigt i sex år. Det är alltid ditt bästa resultat som används, så om du skulle göra om högskoleprovet och få en lägre poäng så kommer ditt resultat ändå inte påverkas när du söker in till en utbildning.

Anmälan kostar 450 kronor och du kan skriva provet i de flesta stora städer i Sverige, men även utomlands. Bor du till exempel i London så kan provet skrivas på Svenska Skolan, vilket gör att du inte behöver ta dig hem för att kunna nyttja provets fördelar.

Vi rekommenderar att du börjar läsa på tidigt och du går igenom samtliga delar grundligt för att känna dig väl förberedd och mindre nervös. Provet kommer också ta en stund, så ta med dryck och tilltugg så att du energi för hela dagen. Lycka till på högskoleprovet!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar