Planering av flytt till ett land i Norden

Planering av flytt till ett land i Norden

Vid flytt finns det en hel del du behöver ordna, med allt ifrån planering, packning till själva flytten. Om du ska flytta till ett grannland i Norden innebär det ännu mer förberedelser. Vilka praktiska saker behöver du tänka på, hur flyttar du smidigast och vad behöver du ha i åtanke vid planering av flytt till ett land i Norden? Vi går igenom allt du behöver veta!

Planera din packning

Vid flytt utomlands är det otroligt viktigt att du har koll på vad som faktiskt finns i varje kartong som du packat för att göra inflyttningen mycket lättare. Börja därför med att se till att du har nog med kartonger och börja att packa i tid.

Det är mest praktiskt att börja med vind, källare och andra platser där du inte använder saker dagligen så du kan börja packa ned i god tid och märka kartonger. Här har du även en bra chans att slänga, skänka eller sälja saker som du inte längre behöver eller vill ha med till landet du flyttar till.

Anlita flyttfirma eller ta hjälp från vänner

När du flyttar utomlands är det vanligt att man anlitar en flyttfirma eller tar hjälp ifrån vänner för att få över lasset dit man flyttar. Det är dock vanligare att man tar hjälp av en flyttfirma när man ska få över packningen till ett annat land. Om du väljer en flyttfirma, se då till att ta in flera offerter och se till att de är tillgängliga vid ditt flyttdatum.

Många firmor erbjuder även lån eller uthyrning av flyttkartonger, samt hjälper till vid packning. Ska du exempelvis flytta till Finland kan du kontakta en flyttfirma i Helsingfors som hjälper dig med din flytt. Att ta hjälp av en flyttfirma är både bekvämt och praktiskt för en längre flytt.

Adressändring och Uppehållstillstånd

Om du tänkt bo i det nya landet i mer än ett år behöver du anmäla flytt till både Skatteverket och Försäkringskassan. Om du flyttar till någon av de nordiska länderna är det sedan det land du flyttar till som avgör vilka regler som gäller för registrering som inflyttare i landets folkbokföring.

För din adress så kan du uppge den nya adressen till Skatteverket i Sverige som informerar den till svenska myndigheter, kommuner och regioner. Om du sedan byter adress i det land du flyttat till så behöver du även uppge detta till Skatteverket i Sverige. För din post behöver du eftersända den till utlandet. Du behöver även kontakta banker och andra institutioner om din flytt för att de ska kunna skicka din post till din nya adress.

Nordiska medborgare behöver inte ansöka om uppehållstillstånd för att flytta till ett annat nordiskt land. EU-medborgare har även rätt att studera, arbeta eller bo i ett annat EU land utan att ansöka om uppehållstillstånd. Om du är medborgare i ett tredjeland behöver du ansöka om uppehållstillstånd i det land du vill flytta till.

Flyttstädning

När det kommer till flyttstädning behöver du vara realistisk. Det är inte endast en storstädning, utan en städning som ska kunna göra det klart för den nya i bostaden att direkt kunna flytta in. Många tar sig vatten över huvudet och bestämmer sig för att ordna med flyttstädningen själv innan de inser vilket stort och krävande jobb det verkligen är.

För flyttstädningen kan det därför vara en god idé att anlita en städfirma som ser till att bostaden står flyttklar. Om du anlitar en firma, se då alltid till att du kontrollerar städningen efteråt och ta reda på exakt vad som verkligen ingår i städningen så det inte blir några missförstånd i efterhand.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar