Bygga innervägg – Skapa flera rum i hemmet! 

Bygga innervägg

Har du ett hem med mycket stora ytor och öppen planlösning och behöver fler rum för att antingen skapa ett kontor eller för att ni får tillökning i familjen? Att bygga innervägg är då ett otroligt smart och effektivt sätt att få fler rum i sitt hem och då det inte är alltför krångligt kan du dessutom göra det själv. Vi listar allt du behöver veta när du ska bygga innervägg!  

Vad kan man göra med en innervägg? 

En innervägg eller skiljevägg som det även kallas är en rumsavdelare som de flesta med tidigare snickarvana själva kan utföra utan att anlita en professionell snickare. Att ändra om i sitt hem kan bland annat bero på att ni behöver fler barnrum, spelrum, kontor eller helt enkelt bara har tröttnat på en öppen planlösning. Att bygga innerväggar är ett populärt sätt att skapa fler personliga utrymmen hemma.  

Med innerväggar kan du bland annat avskärma ett rum och skapa en mysigare känsla, ändra din planlösning utan bygglov eller bygga fram ett rum med plats för både fönster och dörr. 

Vilket material använder man till en innervägg? 

En innervägg kan se ut på många olika sätt beroende på det material man väljer, men den vanligaste konstruktionen har en regelstomme i antingen trä eller plåt. Sedan kläs den med väggmaterial som du själv väljer och isoleringsmaterial om du vill att väggen ska ha en isolerande egenskap.   

De allra vanligaste materialen för en innervägg är gipsväggar eller plywoodskivor. För att bygga en enkel innervägg är gipsskivor det absolut vanligaste. Gipsväggar är både enkla att bygga och billiga. En del väljer en gipsskiva, medan andra sätter upp dubbla väggar för bättre isolering. En gipsvägg utan andra material håller dock inte upp tavlor bra, för detta kan du lägga en plywoodskiva mellan gipsplattor och regelverk. 

Plywood, eller plyfa är ett annat stabilt material som används till innerväggar. En särskild konstruktionsplywood finns framtagen för bärande konstruktioner som har god hållfasthet och är enkel att montera. Andra material är tegel, glasblock, lättbetong eller frostat glas. 

Behöver innerväggen ha isolering? 

Alla innerväggar bör ljudisoleras och det är bättre att isolera vid uppsättning än att behöva göra detta i efterhand. Om du väljer att inte isolera din vägg släpper den igenom mycket ljud och rummet får inte alls samma känsla. Att isolera är inte svårt, se bara till att köpa rätt typ av isolering till din väggs tjocklek och regelavstånd.  

Bygg din egen innervägg med dörr: 

För att bygga innervägg kommer du behöva en hel del verktyg och material. Se till att ha tumstock, penna, vattenpass, skruvdragare, vinkelhake, spackelspade, slipmaskin och mattkniv hemma. Material du kommer behöva är följande: 

 • Reglar 
 • Gipsskivor/plywood/ OBS-skiva 
 • Isolerskivor 
 • Träskruv 
 • Gummimatta 
 • Glasfiberremsa 
 • Spackel 
 • Slippapper 
 • Gipsskruv/spik 
 1. Börja med att mäta både höjd och bredd på den vägg du vill få upp. Stommen ska bestå av en regel i taket och en regel på golvet som sedan du skruvar lodräta reglar i med jämna mellanrum. Bestäm dig även för ifall du ska ha ljudisolering i väggen eller inte.  
 1. Markera ditt golv där väggen ska stå och se till att hörnen är vinkelräta. Mät även ut och markera din placering av dörren. Öppningen bör vara lika stor som dörrens modulmått. 
 1. Skruva fast en regel längs med markeringen på golvet, förutom där din dörröppning ska vara. För extra ljudisolering, lägg en syllisolering mellan golvet och syllen. 
 1. Skruva fast en regel på samma sätt fast i taket. Den bör sitta i lod mellan syllen i golvet. Använd ett vattenpass för att kontrollera att det blir rätt.  
 1. Montera de lodräta väggreglarna genom att skruva dem snett i syllen och hammarbandet med jämna mellanrum. Börja nedtill och sedan uppåt och se till att det finns en väggregel på varje sida av dörröppningen.  
 1. För att göra väggen extra stark, montera korta reglar vågrätt mellan de lodräta reglerna. Montera även en kort regel ovanför dörröppningen. 
 1. Om du ska dra el i väggarna behöver detta göras nu innan väggen kläs med dina gipsskivor. 
 1. Skruva eller spika upp gipsskivorna i reglerna på ena sidan och när ena sidan är täckt med gipsskivor kan du isolera väggen. Skruva sedan fast gipsskivorna på andra sidan. 
 1. För att få ett finare underlag så spackla alla skarvar där gipsskivorna möts. Sätt även en självhäftande glasfiberremsa över skarvarna och spackla så spacklet täcker hela remsan.  
 1. Rengör sedan ytan, måla eller tapetsera efter smak. 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar