Steg-för-steg-guide för en stressfri och lyckad bostadsförsäljning

Steg-för-steg-guide för en stressfri och lyckad bostadsförsäljning

I samarbete med HusmanHagberg

Om du går i säljtankar finns det mycket att ha i åtanke. En bostadsförsäljning är trots allt en stor affär som kräver att varje steg utförs noggrant. Därför har vi i den här guiden för en lyckad och stressfri affär summerat allt du behöver tänka på i en överskådlig steg-för-steg-guide.

Hög inflation och stigande räntor är inte precis ett framgångsrecept för bostadsförsäljare. Därför bör du som säljare vara extra förberedd nu och ta kontroll över de faktorer du kan. Här är några grundläggande steg som du bör ta för att säkerställa en stressfri och framgångsrik försäljning.

1. Anlita en skicklig fastighetsmäklare som är väl insatt i marknaden

Det kan vara frestande att sälja sin fastighet själv och således inte förlita sig på en mäklare, eftersom det kan spara pengar. Fastighetsmäklare tar naturligtvis ut avgifter för att agera förmedlare, men det är värt varenda krona. Fastighetsmäklare har trots allt många års erfarenhet inom fastighetsmarknaden och ökar sålunda avsevärt sannolikheten för en lyckad och inte minst lönsam affär.

Men det finns en djungel av mäklare därute, så det kan vara svårt att fatta ett beslut. Men du lägger ett otroligt stort ansvar i någon annans händer – därför är det viktigt att ditt beslut är välgrundat. Här hittar du flera mäklare med gedigen erfarenhet av fastighetsmarknaden som du kan lita på gör jobbet ordentligt.

2. Piffa till fastigheten och förbered inför fotografering och visning

Nästa steg är att förbereda fastigheten för såväl fotografering som inspektionen. Men också för att allmänt se till att fastigheten är i gott skick innan försäljningen äger rum. I den här fasen kommer du och din mäklare först att inspektera fastigheten för att se om några reparationer behöver göras för att potentiellt öka fastighetens värde. Faktum är att förbättringar av fastigheten kan vara en investering, och det är därför det är så viktigt att anlita en yrkeskunnig fastighetsmäklare – de ser saker som du förmodligen inte märker själv.

När fastigheten har inspekterats och eventuella förbättringar har gjorts är det dags att förbereda den för fotografering. Det smartaste är att anlita ett proffs som kan göra fastigheten så attraktiv som möjligt, såväl invändigt som utvändigt, innan annonsen läggs ut.

Även när det är dags för visning ska fastigheten se ombonad och tilltalande ut för potentiella köpare. Se till att städa grundligt, lägg undan personliga detaljer och gör den så snygg som möjligt för att öka försäljningsvärdet.

3. Förhandla anbud och underteckna kontraktet

När visningarna är avklarade kommer buden så småningom att strömma in. Nu är det dags för dig och din mäklare att gå igenom anbuden, förhandla dem och bestämma vilket som är det bästa. Detta är en tidskrävande process i sig och du måste vara tillgänglig under hela budgivningen för att se till att fastigheten säljs till bästa möjliga pris. I slutändan är det du som bestämmer vem du vill sälja fastigheten till och till vilket pris, men din mäklare kommer att stå vid din sida under hela processen.

Därefter är det dags att samla ihop alla dokument för försäljningen och underteckna kontraktet. När allt är signerat och nycklarna har överlämnats har du genomfört en lyckad och stressfri försäljning. Grattis!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar