Så tar du hand om orkidéer!

Så tar du hand om orkideer

Myten om orkidéer som svåra växter att ta hand om gör att många avstår att köpa den och väljer istället att beundra växten på avstånd. Faktum är att orkidéer inte alls är särskilt svåra att sköta om, om du bara vet hur de trivs som allra bäst. Vi går igenom allt du behöver veta för att ta hand om orkidéer på bästa sätt! 

Vad är en orkidé? 

Orkidéer är är en exotisk ört med upprätta stjälkar och blommor i flera olika färger. Det finns cirka 25 000 olika orkidéarter och plantan växer vilt i Asien och Australien där den klamrar sig fast på träd för att fånga upp ljummet regnvatten längs trästammen.  

Det finns cirka 40 orkidéarter i Sverige, där den vanligaste arten kallas för Brudorkidé. De finns i en mängd olika färger som du på ett lätt sätt kan plantera och få att trivas hemma. 

Skötsel av orkidéer 

Hur du sköter om orkidéer varierar från art till art. En del arter är väldigt lätta att lyckas med hemma, medan andra kräver speciella förhållanden som exempelvis förvaring i växthus. De flesta arter vi har i Sverige är till skillnad från vad många tror, mycket lättskötta om du bara vet vart du ska placera dem och hur mycket vatten de behöver.  

Orkidéer är blommor som älskar ljus, men detta betyder dock inte att de vill stå i direkt solljus. Ställ dem gärna en bit från fönster eller skydda dem mot direkt solljus med hjälp av en gardin. Den trivs mycket bra i en rumstemperatur mellan 18-25 grader.  

Om du köper en redan växande orkidé kan du snabbt se att jorden i orkidéns kruka ser väldigt speciell ut. Blomman planteras nämligen i en särskild orkidékompost som består av barkbitar i olika storlekar och struktur för ett poröst material som växtens rötter trivs i. Detta gör även att rötterna kan andas mellan vattningen, då det ej bör ske för ofta.  

En orkidé behöver i regel vattnas var 5-12 dag, eller när blommans rötter ser gråa ut, samtidigt som blomman känns lätt när du lyfter den. Detta kan variera beroende på växtperioden då växten behöver vattnas oftare och viloperioden då den behöver mindre vatten. Viktigast här är dock att inte övervattna. Detta är en av de vanligaste anledningarna till att växten dör.  

Hur vattnar du en orkidé på rätt sätt? 

Att vattna en orkidé på rätt sätt har även betydelse för hur bra den mår och kommer växa. En god rekommendation är att ställa blomman i en hink med rumstempererat vatten tills det att den är genomdränkt. Lyft sedan upp blomman och låt den rinna av och låt jorden torka ut mellan vattningarna. 

Många orkidéarter föredrar en hög luftfuktighet och här kan du skapa en luftfuktig miljö för din växt efter vattning i ditt hem. Då följer du ovan steg för vattning för att sedan addera ett steg innan du ställer tillbaka din växt i ytterkrukan. Innan du placeras tillbaka växten i din kruka kan du fylla den med dekorationssten och sedan hälla upp vatten till stenarnas kant. Detta ger en hög luftfuktighet som orkidén trivs i. 

Näring är även en väsentlig del av orkidéblomning som du bör ge din växt en gång i månaden i samband med vattning. Du kan välja mellan flytande och pulverform, men det viktigaste är att du inte överdoserar. 

Hur får man orkidéer att blomma igen? 

Om dina blommor har ramlat av din orkidé och det enda du har kvar av växten är de stående stjälkarna, släng absolut inte blomman! Med rätt skötsel kan du få dina orkidéer att blomma igen, år efter år.  

Se till att ha orkidéjord och näring hemma och plantera om din växt om du ser att den växer ur krukan eller när komposten i jorden har blivit så pass nedbruten att den förlorat luftfuktigheten. Använd alltid en transparent kruka vid omplantering så du lätt kan se hur rötterna mår för att veta när du bör vattna din planta.  

För att din orkidé ska vilja blomma om behöver du klippa ned vissna eller torkade stänglar. Detta kan du se genom att stängeln har en brunaktig färg. Klipp inte bort luftrötterna eller andra rötter som är gröna, dessa behöver blomman för att samla vatten till energi för plantan. 

Testa även att byta plats på orkidén och ser du att bladen har små svarta fläckar är det ett tecken på att din blommar står i för starkt solljus.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar