Olja och slipa terrassgolv själv – steg-för-steg guide!

Olja och slipa terrassgolv själv

Har du ett terrassgolv av trä och vill att det ska se fräscht ut och hålla länge är det en fördel om du både slipar och oljar din terrass för en sådan lång hållbarhet som möjligt.

Hur underhåller du träet och vilka förberedelser behöver du göra för bästa möjliga resultat? Vi hjälper dig olja och slipa terrassgolv själv! 

Varför bör man olja sitt terrassgolv? 

Huvudsaken med att olja in terrassgolvet är för att skydda virket och i längden öka altanens livslängd. När du oljar in virket ger du golvet en skyddande och fin yta, samtidigt som det tar fram träets naturliga färg när det åldras.

En träolja kan göra att ditt virke får bättre motståndskraft mot ett flertal yttre faktorer som alger, mögelsporer, saltvatten och andra angrepp. 

Det gör även golvet vattenavvisande, ger färre stickor och genom att regelbundet underhålla ditt golv håller det betydligt längre. 

Hur ofta bör man olja in altanen? 

Det finns inget rätt eller fel när det kommer till hur ofta du behöver olja in terrassgolvet, det beror dels på hur du vill att träet ska åldras och hur snabbt golvet slits.

En bra tumregel är dock att olja in golvet en gång per säsong. Om du väljer att olja in ditt terrassgolv ofta så åldras det annorlunda än om du oljar in det mer sällan. Det är därför helt upp till dig hur mycket skydd och vad för utseende du är ute efter. 

Många tror felaktigt att man måste låta tryckimpregnerat trä torka en säsong innan man kan börja en behandling, men faktum är att det torkar mycket snabbare än så. Se därför istället till fuktkvoten och håll dig till under 16% för att avgöra när du kan olja in ditt golv, oavsett om det är tryckimpregnerat eller inte.  

När är det optimalt att olja terrassgolv? 

Det är viktigt att du ser till väderleksrapporten innan du oljar in ditt golv, då du varken bör olja terrassgolvet vid solsken, men inte heller vid regn. Det optimala vädret är dagar då det är molnigt ute och med en dagstemperatur på cirka 10-20 grader.

Varför det inte är att rekommendera att olja sitt altangolv under en solig dag är på grund av att solljuset då gör att oljan hinner torka innan den hunnits sugas upp av träslaget. 

Olja och slipa terrassgolv själv 

Det är fullt möjligt att olja ditt terrassgolv själv, men här är förarbetet A och O för att du ska lyckas få ett bra resultat. Att rengöra och slipa ditt golv innan du oljar är exempelvis vitala delar innan du börjar med att olja själva virket. För att olja och slipa terrassgolv själv kommer du behöva en del redskap och verktyg för att kunna utföra arbetet. Dessa är: 

  • Hink 
  • Såpa 
  • Skurborste 
  • Pensel 
  • Trasa 
  • En träolja anpassad för ditt virke 
  • Slippapper och slipmaskin 
  • Skyddsmask 
  • Skruvdragare 

Steg-för-steg guide 

Börja med att se till väderleksrapporten och välj en dag då det inte kommer vara direkt solsken, men heller inte förväntat regn. Tänk på att det inte bör komma regn på terrassgolvet upp till sex timmar efter att du oljat in det.

Kontrollera sedan alla skruvskallar på ditt golv för att se till att ingen krupit upp i träet. Om du behöver dra åt dem, använd en skruvdragare för bästa resultat. 

Innan du påbörjar behandlingen behöver du göra rent ditt terrassgolv noggrannt. Det finns ett flertal alternativ till detta, men vanligast är att du rengör med vatten, såpa och en skurborste. Du kan även välja att högtryckstvätta ditt golv, men här krävs försiktighet så träets fibrer inte skadas. 

När du tvättat ditt golv bör du avvakta någon dag för att terrassgolvet ska ha torkat ordentligt innan du börjar slipa det. Att slipa ditt golv är en fördel om du har träbitar och flisor som sticker upp från träet som gör att det blir stickigt när du går på det.

Att slipa golvet gör även att oljan kommer tränga in bättre. Slipa sedan med en slipmaskin tills dess att du känner att ytan är len och borsta bort slipdammet som uppkommit.  

Nu är det dags att olja golvet och här behöver du köpa en träolja som passar ditt virke. Stryk över oljan med en pensel noggrannt på alla delar av golvet utan att missa kanter och hörn. Om du ser att all olja sugs in av träet direkt kan du behöva stryka på ett till lager, men tänk här på att ditt virke blir mörkare ju fler gånger du oljar in det.  

Vänta i cirka 30 minuter innan du tar bort överskottsolja med en trasa och njut av ditt slutresultat!  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar