Vad är skandinavisk inredning?

Skandinavisk inredning

Oavsett vart man reser så ser man tydligt hur olika länder och kulturer också speglar av sig på dess inredning, detta gäller såklart också för oss i Skandinavien. Skandinavisk inredning handlar faktiskt mer än bara design, den handlar om att frambringa en känsla för de som kliver in i huset och rummen.  

Men vad är egentligen skandinavisk inredning och hur sticker den ut? Det och lite historia bakom den skandinaviska designen är precis vad vi tänkte gå igenom i denna artikel! 

Vad kännetecknar skandinavisk inredning?  

Den skandinaviska designen och inredningen har idag blivit populär långt utanför Skandinaviens gränser. Vad som kännetecknar designen är främst de ljusa och jordnära färger som går beige och bruna toner. Det är också det stilrena med raka linjer och naturmaterial såsom trä för bord eller sten och granit som gör att man snabbt kan se om en inredning är influerad från Skandinavien.  

Att skandinavisk design idag ofta klassas som mer lyxigt har att göra med influenser som mässing och metall, men detta är inte någonting som alltid inkluderas utan är mer ett tillägg om man vill ha det där lilla extra. Det är tack vare dess många variationer som gör den uppskattad hos många världen över.  

Pelarna i skandinavisk design  

Förutom jordnära färger och naturmaterial så är det lite annat som är de viktigaste delarna i en klassisk skandinavisk design.  

Avskalat är ett av ledorden. Det ska vara enkelt att titta på utan för mycket onödigt, minimalistiskt och stilrent helt enkelt.  Öppna ytor går hand i hand med ovanstående men viktigt att påpeka. Som sagt inte för mycket onödigt, vilket helt enkelt betyder att öppna ytor ska lämnas öppna.  

Tyger spelar även det en viktig roll i en skandinavisk design. Textilerna ska vara i mjuka och även i naturfärger. Matcha gärna flera olika toner av samma färg mellan exempelvis både gardiner och mattor, istället för att blanda mellan olika färgskalor.

Belysningen bör vara väl anpassad till rummet. Till exempel så har vardagsrummet ofta inte ett starkt vitt ljus och badrummet bör inte ha ett gult och varmt ljus. Spotlights eller dimbara lampor är populära för den skandinaviska inredningen. Lampskärmarna ska även hållas i minimalistisk stil, där passar glas eller metall perfekt in i det svenska hemmet.

Gröna krukväxter är ett populärt tillägg i hem som inspireras av den skandinaviska designen. Låt växterna stå väl utplacerade i hela hemmet, från vardagsrum och kök till badrummet. De gröna växterna är ofta det enda inslag av färg som förgyller ett skandinaviskt rum, men det räcker för att ge den färgklick rummet behöver.

Snabb historia bakom Skandinavisk inredning 

Var kommer den skandinaviska designen ifrån och hur blev den vad den är idag? Låt oss gå tillbaka lite i tiden. 

Det började i mitten på 1900-talet när formgivare ville hitta en design som skulle fungera för alla samhällsklasser i samhället som blev kallat demokratisk design. Inredningen skulle helt enkelt fylla alla funktioner, men samtidigt inte utesluta någon grupp på grund av pengar. Även om detta var årtionden sedan så är det precis samma grundkoncept i den skandinaviska designen idag, att funktion och avskalat inte betyder att det är utan stil.  

Om du är redo att byta ut din inredning till en mer skandinavisk sådan så hoppas vi att du har fått lite tips som du bör tänka på. Gå efter naturfärger, och köp möbler i trä och sten som fina komplement till den jotrnära färgskalan. Belysningen ska heller inte ta över ett rum, små mässing eller metalldetaljer är därför att föredra.

Kom ihåg att stil inte alltid betyder massvis med pengar, du kan alltid hitta det du behöver och lite till secondhand. Detta gör såklart både dig och din plånbok glad!  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar