Vad är skillnaden mellan wok- och stekpannor?

Vad är skillnaden mellan wok- och stekpannor?

På marknaden finns det idag massor av olika typer av stek- och wokpannor. Materialet skiljer sig beroende på panna och de finns även tillgängliga i en hel del olika storlekar. En vanlig fråga som ofta dyker upp är när man bör använda en stekpanna och när en wokpanna istället är ett bättre val. Detta ska vi gå igenom i denna artikel.

Läs mer här om vilka modeller du har att välja mellan och passa också på att jämföra lite olika val för att du sedan ska kunna välja den wok- eller stekpanna som passar dig.

Stekpanna eller wokpanna – vilket är bäst?

Wok- och stekpannor är designade för lite olika ändamål. Medan den klassiska stekpannan passar till lite fler rätter och finns i flera olika upplagor och material, är en wokpanna istället perfekt om du ska steka mycket råvaror på hög värme. Nedan kan du läsa mer om vad du bör tänka på när du väljer vilken wok- eller stekpanna du ska investera i.

Stekpannor

Stekpannor finns tillgängliga i mängder av olika storlekar och material. Gjutjärnsstekpannor är idag ett alltmer populärt inköp och kan användas på samtliga spisar och värmekällor. En annan fördel är att de bara blir bättre och bättre med tiden och därmed ett hållbart val som gör att du kan spara pengar i det långa loppet.

Förutom gjutjärn så kan du också välja en stekpanna med någon form av non-stick beläggning. Du kan då steka utan att behöva oroa dig för att någonting bränns fast. En stekpanna i passande storlek är ett måste för samtliga kök.

Oavsett vad dina matlagningskunskaper är så kommer du kunna steka ett ägg till frukostmackan eller lite korv till dina makaroner utan att de bränner fast i pannan. Så hur stor bör stekpannan vara?

Wokpannor

Wokpannor är perfekta att använda för fler ändamål än när du göra smakrika nudlar och grönsaker hemma. Tack vare sin form, högre kant och slitstarka material så tål wokpannor en högre värme och är därför ett bra val när du vill få till en riktigt fin stekyta och även lagar en maträtt som kräver lite mer utrymme.

Även wokpannor finns i en uppsjö av olika storlekar och former. Riktigt stora modeller har dessutom två stycken bärhandtag, för att pannan ska vara enklare att hantera och bära.

Vilken ska man välja?

En wokpanna är ett bra komplement till en stekpanna. Om du däremot står i valet och kvalet om du ska börja med en stek- eller wokpanna, så rekommenderar vi trots allt att du kikar på en stekpanna då de är enklare att förvara och mer multifunktionella.

Det är därmed mycket som bör tas med i beräkningen innan du väljer rätt panna för dig och vi kan förstå att det känns som en ganska svår utmaning. Men så länge du funderar på vad du behöver, så kommer detta göra valet enklare!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar