Vilken barnsäng passar vilket barn och matchar föräldrarnas behov?

Vilken barnsäng passar vilket barn

Barnsäng – Sömn är avgörande för de flesta människor, i snitt sover vi en tredjedel av våra liv sägs det men barn sover faktiskt generellt betydligt mer än vuxna. Och sömnen är oerhört viktig för att barn ska kunna växa, må bra och ha en funktionell vardag så när det kommer till inköp av barnsäng finns det några aspekter som kan vara viktiga att tänka på.

Det mest självklara är givetvis barnets storlek och ålder. En annan viktig sak att fundera över är hur sängen ska användas; alltså om barnet ska sova i den ensam i eget rum eller om den ska placeras intill en förälders sängplats eller helt enkelt bara vara stående i samma rum som föräldrarnas sovrum.

Att tänka på innan köp

Några andra saker man kan tänka på är att göra det mysigt om ombonat för barnen i den nya sängen. Om det är den första egna sängen kan det kännas lite otryggt och läskigt för vissa barn och då hjälper det ofta om man gör det till något roligt och spännande. Det gäller såklart inte alla barn, en del tycker att det är både roligt och spännande med egen säng och att ”få bli stor” kan vara nog så motiverande. Men att pynta med mycket kuddar, filtar och gosedjur eller varför inte med en sänghimmel gör ändå sängen till en trygg plats. Det kan också vara en god idé att man spenderar mycket tid tillsammans med barnet i eller omkring sängen under dagtid, exempelvis genom att läsa böcker eller berätta sagor för varandra så känns det oftast tryggt och bra även vid läggdags.

Olika typer av barnsängar

Om det gäller en säng för spädbarn är en spjälsäng både vanligt och säkert. Det finns varianter av spjälsängar där man kan ”plocka av” ena sidan, bedside crib, och låsa fast intill sin egen säng för att man smidigt ska kunna flytta barnet under natten vid exempelvis amning eller nattning.

För lite äldre barn som sover helt i egen säng är det vanligt med de så kallade ”växa-sängarna” som går att justera i längd allt eftersom barnet växer och är väldigt praktiska eftersom man inte behöver byta säng särskilt ofta. Det man ofta jämför med en växa-säng är de så kallade junior-sängarna, de är också till för barn i samma ålder och storlek men de är inte utdragbara och saknar därför möjlighet att justeras.

En annan variant som är vanligt är faktiskt att använda en större säng om 120 cm i bredd eller större, det gör det möjligt för en förälder att sova tillsammans med barnet i dess egna rum eller att kanske utnyttja rummet som tillfälligt gästrum. Viktigt att poängtera i detta sammanhang är att säkerheten är lägre då dessa sängar oftast är anpassade för äldre personer än små barn.

Om man är på resande fot eller lever litet och trångt kan det vara både smart och praktiskt att investera i en resesäng för de mindre barnen. Enkelt beskrivet är det en spjälsäng som går att vika ihop och stuva undan i en praktisk väska. Smidigt för resor och enkelt att ta med sig eller om man faktiskt inte har plats för en spjälsäng i det mindre sovrummet. Det kan också vara en trygghet för barn som ibland sover hos mor- och farföräldrar att känna igen sig och ha sin egna säng som en trygg punkt.

Sammanfattningsvis kan man säga att sömnen är oerhört viktigt för att barnen ska utvecklas och må bra. Barn sover givetvis olika mycket beroende på ålder och individuella behov men generellt sover barn upp till tolv år någonstans mellan 10-14 timmar per dygn.

Alltså är det väl värt att investera pengar i hur ditt barn sover för att ge dem bästa förutsättningar både att växa och må bra genom livet.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar