Bästa etanolkaminen 2024 – varmt skönt och mysigt utan skorsten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Bästa etanolkaminen

Har du kanske tänkt på att köpa en etanolkamin?  I sådana fall vet du nog att det finns många olika varianter och modeller att välja bland. Etanolkaminer ger en mysig och behaglig värme och känsla i hemmet.

Med en etanolkamin får du snabbt igång värmen till skillnad ifrån en vedeldad kamin som tar längre tid att bli varm med tanke på veden som ska eldas upp. Etanolkaminer brinner med förnybara råvaror och därför är det ett mycket miljövänligt alternativ. Vi hjälper dig hitta rätt i djungeln av etanolkaminer!

Topp tre etanolkaminer bäst i test 2024

1. Vår favorit! Öppen fristående etanolkamin svart

 • Enkel och snabb att montera
 • Ingen elektricitet krävs
 • Släckningsverktyg
 • 1,5 Liter brännare är inkluderad

Öppen fristående etanolkamin svart  är en väldigt stilren och modern etanolkamin som passar perfekt in i ditt vardagsrum. Den avlånga modellen tar inte så pass mycket plats, vilket de med mindre hushåll kan tycka vara skönt. Kaminen är även öppen hela tre sidor, vilket gör att elden kan ses från en stor vinkel i rummet.

Den här etanolkaminen är fristående och behöver alltså ingen skorsten eftersom bioetanol har en ren förbränning utan varken sot eller rök. Det är ett väldigt smart alternativ med tanke på att du enkelt då kan flytta omkring den i rummet eller andra ställen såsom terrassen, vilket kan vara väldigt mysigt en vacker sommarkväll. Kaminen är däremot endast gjord för inomhusbruk så det är jätteviktigt att inte lämna kvar den utomhus. Denna fristående etanolkamin brinner upp emot sex timmar per påfyllning.

2. Xaralyn Goya Vägghängd etanolkamin – Snygg design!

 • Lätt och snabb att installera
 • Ej beroende av elektricitet
 • Etanolförbrukning 0,30 Liter per timme
 • Monteringsbeslag är inkluderat

Ifall du önskar att ha en etanolkamin som går att hänga upp på väggen så är Goya vägghängd etanolkamin kanske något för dig. Den snygga modellen med den svarta bakgrunden får lågorna verkligen att framhävas. Kaminen har en klassisk rektangulär form och en bred ram som ger ditt hem en riktigt lyxig känsla. Goya kan nästan monteras upp på exakt alla väggar tack vare den isolerade bakplattan och ramen.

Något som är fördelaktigt med denna kamin är att den har en etanolförbrukning på endast 0,30 liter per timme och att den inte är beroende av elektricitet för att användas. Installeringen är mycket snabb och effektiv och du får även monteringsbeslag när du köper denna kamin. Ett lyxigt alternativ för den som har design i åtanke.

3. Cocoon Aeris i svart med svart takfäste – Monteras i tak!

 • Justerbart takfäste
 • Skapar rofylld stämning
 • Manuell brännare; justerbar flamma
 • Kapacitet; 1,5 Liter

Har du någonsin drömt om en kamin som hänger ifrån taket? Cocoon Aeris är då definitivt ett alternativ som du borde kika på. Det är en mycket vacker inredningsdetalj som framförallt passar in i de moderna miljöerna. Just den här modellen kommer i en mattsvart Cocoon Glob och en svart takstång.

Med Cocoon Aeris får du även med Cocoons egna brännare på 1,5 Liter som kan brinna upp till sex timmar per påfyllning. En mycket bra egenskap brännaren har är att den är manuell och är därför inte beroende av elektricitet på något sätt. Etanolkaminen väger endast 24 kilo vilket gör det möjligt för den att kunna monteras upp på nästan alla möjliga tak.

Vanliga frågor om etanolkaminer:

Vilka fördelar finns med att välja en etanolkamin?

En etanolkamin tillför tillräckligt med värme, då människor kan uppleva att en vedeldad kamin är mysig, men att det kan bli lite för varmt. Etanolkaminer är ett bra komplett till uppvärmningssystemet som redan finns i ditt hem.
En annan fördel är att värmen sprider sig mycket snabbare än vad det gör från exempelvis en gammal vedeldad kamin. Veden måste komma igång och det kan ta ganska lång tid, inte något alla vill spendera sin tid på. Dessutom så syns elden väldigt tydlig i en etanolkamin, vilket många kan anses som avkopplande att se på.
En av anledningarna till att många väljer en etanolkamin kan vara för att en sån kamin inte kräver någon skorsten. I en kamin med skorsten går det mesta av värmen upp i skorstenen och försvinner, men med en etanolkamin i rummet så strålar värmen ut genom hela rummet. På så sätt blir energieffektiviteten hög. Lågan på en etanolkamin är helt ren, tillskillnad från lågorna i en vedkamin. Detta är en av anledningarna till att en skorsten inte behövs.

Vilken modell ska jag välja?

Det finns tusentals olika etanolkaminer, där alla kommer inom olika prisklasser, färger, former och har sina egna egenskaper. Du får testa dig fram och kolla igenom det enorma utbudet som finns tills du hittat den perfekta etanolkaminen som passar din stil och ditt hem. De vanligaste kaminerna folk väljer är fristående, upphängda eller inbyggda kaminer.

Brinner etanolkaminer verkligen utan rök eller lukt?

Etanolkaminer eller bioetanolkaminer brinner utan lukt, och utan rök eftersom biprodukterna vid förbränning av bioetanol endast är förbränning av vatten och koldioxid. Bioetanol tillverkas främst av naturliga produkter så som majs, stärkelse och potatis. Bioetanol är en mycket stark alkohol på 96,6% och lågan som du ser i din kamin kan bli blåaktigare ifall de är så att alkoholen innehåller mer vatten.

Olika märken brinner olika bra. Vissa märken späder ut sin alkohol med vatten vilket gör att ni får en sämre produkt och en blåaktigare eld. Däremot så kommer en bra bioetanol visa lite blåa lågor i 3-5 minuter i början och sedan övergå till gulaktiga lågor.

Vedkaminer och etanolkaminer har mycket gemensamt, men samtidigt mycket som skiljer dom åt. Gemensamt har dom självklart att både kaminerna sprider värme i hemmet och höjer den otroliga mysfaktorn. Välj etanolkamin efter smak och behov, och vi lovar att du inte kommer att ångra dig!

Källor:

https ://www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/etanolkamin.html

https ://golvkamin.se/etanolkaminer/

https ://gardenhome.se/etanolkamin-2/

Vi har jämfört etanolkaminer avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos

Etanolkamin-shop.se
Pricerunner
Prisjakt

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar