Dränering – allt du behöver veta!

Dränering - allt du behöver veta!

Inlägget görs i samarbete med Lagström

Att dränera innebär på ett väldigt förenklat sätt att du gräver ett dike mellan huset och marken, sedan förses ytterväggarna med så kallad isodränskiva och marken med dräneringsrör.

Så vad gör denna procedur? Jo, den leder bort fukten via isodränskivan, ner i dräneringsröret som sedan leder fukten bort ifrån ditt hus. Om du inte råkar ha så mycket vetskap om just hur detta går till eller något om kostnad för dränering så kan denna artikel vara till god hjälp.

Varför behövs dränering?

Om du inte dränerar ditt hushåll i tid så kan det tyvärr drabbas utav fuktskador eller mögel. Det är något som varenda husägare självklart vill undvika och det kan medföra mycket dyra reparationskostnader. Därför är det superbra om du låter en servicefirma göra en besiktning då de kan ta reda på om det finns problem i ditt hushåll som har med mögel eller fukt att göra.

Mögel skapar en väldigt stor skada och kan sprida sig ifrån din källare till andra delar utav ditt hem. När möglet fått fäste så är det ytterst nödvändigt att mögelsanera. Det är ett arbete som löser dina problem på kort sikt och därför är det ett smart val att dränera huset eftersom ny fukt ger nytt mögel.

Det är viktigt att dränera ditt hus oavsett vad ditt hus är byggt på för grund, men källaren är särskilt utsatt för fukt på grund av grundvattnet. Det smartaste valet för dig är att dränera din husgrund så att vattnet rinner bort ifrån huset och minskar risken för att skada det.

Hur ofta och länge håller en dränering?

Hur ofta man ska dränera ett hus är svårt att fastställa. En god idé är att kika på när huset dränerats tidigare, husets beskaffenhet men även andra yttre faktorer spelar in. Det exakta tidsintervallet för omdränering av hus är därför svår att slå fast. Därför är ett råd att börja med att se över husgrunden och sedan låta den besiktigas av en professionell besiktningsman.

När man vet man att det är dags att dränera en källare?

Det finns en del sätt att märka när det kan vara dags att dränera din källare. Ifall du börjar känna en unken och irriterande lukt så kan det vara ett tecken på att det är dags att dränera din husgrund. Det är viktigt att du tar tag i det så fort du märker någon av dessa indikationer för att undvika dyra reparationskostnader. Några tecken kan vara:

  • Fläckar bakom tapeten eller väggar och tak
  • Om tapeten börjar bågna eller bli bubblig
  • Om färgen börjar flagna från väggarna
  • Om inomhusklimatet blir allmänt fuktigare i källaren

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar