Bästa köksfläkt 2022 – Slipp matos vid matlagning!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar
Bästa köksfläkten

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bästa köksfläkt 2022 – En köksfläkt är någonting som de flesta har i sitt kök, men är kanske inte ett tillbehör som man lägger så mycket vikt vid. Men när det är dags att rusta upp köket eller renovera det från grunden så kommer en ny köksfläkt vara en nödvändig sak att inkludera. Så hur väljer man hur vilken modell som är bäst och vad ska man tänka på? 

Vi har jämfört lite olika val av köksfläktar på marknaden, för att sedan kunna välja ut tre stycken som vi tycker sticker ut lite extra. Beroende på hur din budget ser ut och även vilken typ av design du har valt för resten av köket, kommer det bästa valet se lite olika ut. Så vilken är din favorit? 

Topp tre bästa köksfläktar bäst i test 2022 

1. Vår vinnare! Electrolux EFB90981OX 

 • Fettfilterindikator 
 • Stilren design 
 • Låg ljudnivå 
 • Tillverkad av robusta material 

Efter att ha kikat på mängder av olika modeller och topplistor så var det framförallt Electrolux köksfläkt EFB90981OX som vi fann lite extra fördelaktig. Den har försetts med smarta funktioner, så som fettfilterindikator och automatisk påslagning som håller luften i köket fri från matos. En stor fördel är också att fläkten är tystgående så att du kan laga mat i lugn och ro. 

Köksfläktens pris och stilrena design bidrar till att denna fläkten är ett mycket bra val för många olika hushåll. De raka linjerna gör också att den smälter in mer i kökets övriga inredning. Ett mycket bra val som vi rekommenderar att du kikar lite extra på! 

2. Fjäråskupan Ikon – Premiumvalet! 

 • Frihängande köksfläkt 
 • Enkel att rengöra 
 • 5-års garanti 
 • Unik design 

Om du letar efter en köksfläkt som ger mer av ett intryck och som har en unik design så kommer Ikon från varumärket Fjäråskupan att vara ett bra val. Denna premiumfläkt kostar visserligen mer vid inköp, men kommer också med en 5-årig garanti och är mycket enkel att rengöra tack vare sin form och tillverkningsmaterial. 

Fläkten har försetts med flera olika ljusinställningar och även dimmerfunktion på 16 lux. Men den allra största fördelen är helt klart fläktens energiklass på A+, som är betydligt bättre än de flesta fläktar vi har kikat på. Tack vare sin låga energiförbrukning kan du få ditt hem mer grönt och spara på elräkningen. Vid köp har du även möjligheten att anpassa fläkten för att passa ditt kök perfekt! 

3. Bosch DUL63CC20 – Bästa budgetvalet! 

 • Kolfilter kan monteras 
 • Kompakt storlek 
 • Sparar plats i köket 
 • LED-belysning 

På vår topplista har vi även valt att inkludera denna minimalistiska och mycket prisvärda köksfläkten DUL63CC20. Fläkten har LED-belysning, vilket kommer att hålla nere energiförbrukningen. Om du däremot vill ha en ännu mer miljövänlig fläkt så har du också möjligheten att montera fast kolfilter. 

Denna köksfläkt är ett utmärkt val för dig som har lite plats i köket där fördelen är att DUL63CC20 monteras fast under köksskåpet och därmed sparar rejält med plats. Detta gör också denna modell till ett bra val om du har en kokvrå med endast några få plattor. Trots sin storlek så är köksfläkten mycket praktisk och effektiv. Ett bra val, till ett lägre pris! 

3 vanliga frågor om köksfläktar: 

Varför ska man använda en köksfläkt? 

En köksfläkt är ett måste att ha i köket, både när du lagar mat eller vill ha lite extra starka lampor på köksbänken när du hackar eller förbereder din måltid.  
Köksfläkten kommer att hjälpa till att avlägsna matos och värme över spisen, för att ditt hem ska må som bäst. Matos kan nämligen sätta sig i tapeter och påverka färgen på väggarna, men överlag är det heller inte så trevligt att det luktar mat i hemmet.  

Vad ska man tänka på vid köp av köksfläkt? 

Vilken typ av köksfläkt som du bör investera i beror dock lite på vilken typ av mat du lagar och hur din budget ser ut. Det är många punkter som kan vara bra att ha i åtanke för att du ska trivas med fläkten. Dels är det viktigt att du kan justera både luftdrag och ljuset för den allra bästa upplevelsen. Sedan ska fläkten som du väljer såklart också vara effektiv och bra på avlägsna matos och oönskade dofter. 
Däremot behöver du inte betala multum för att få en fläkt som fungerar bra. Istället är det oftast designen och formen på fläkten som gör att du kan behöva lägga till en summa. Så vilket helhetsintryck vill du ha i köket efter renoveringen och vilken köksfläkt kommer att passa bäst med din övriga köksinredning? 

Hur kraftfull köksfläkt behöver man? 

Det finns idag mängder av olika köksfläktar på marknaden där dess effekt är vad som skiljer olika modeller från varandra. Effekten mäts i hur många kubikmeter luft som den drar in i timmen. Ett högre antal visar att fläkten är bättre på att avlägsna matos och därför är ett rekommenderat val.  
För att göra det bästa valet för dig bör du räkna ut hur stort ditt kök är där fläkten sedan ska kunna rengöra luften där inne 10 gånger under en timme.  Många moderna fläktar har idag en effektivitet som uppgår till mellan 250 till 600 kvadratmeter i timmen. Så kika på en modell som passar bäst för storleken på ditt kök! 

Källor: 

https://www.tretti.se/vardagen/post/sa-effektiv-boer-din-koeksflaekt-vara/

https://hemfakta.se/koksflakt-test/

Vi har jämfört produkter avseende produktinformation, kundrecensioner, kundbetyg och kundnöjdhet hos nedanstående webbplatser för att hitta bästa köksfläkt

Inredningsvaruhuset
Hemmy
Tretti
Prisjakt
Pricerunner