Beskär dina äppelträd – Så här beskär du ditt äppelträd

Beskär dina äppelträd

Beskär dina äppelträd – Det finns inget härligare än att kunna gå ut i trädgården och plocka färska, obesprutade och närodlade äpplen till pajen eller äppelmoset. Många väljer att inte ha fruktträd i trädgården, då de anser att det tar ganska mycket energi att plocka upp fallen frukt och även underhålla trädet för att det ska vara välmående. Men faktum är att det inte krävs särskilt mycket verktyg eller tid för att beskära och underhålla äppelträdet i trädgården.

Samma princip gäller sedan för flera andra typer av fruktträd som är vanligt förekommande i svenska trädgårdar. Så här gör du när du ska beskära äppelträd, för att trädet ska frodas och för att du ska få riktigt fina och smaskiga äpplen!

Vilken tid på året ska man beskära träden?

Kanske har du hört talas om förkortningen JAS, i samband med att någon kunnig har pratat om vilken tid på året som är bäst lämpad för beskärning av fruktträd. Förkortningen står för månaderna juli, augusti och september och är enligt experter den bästa tiden på året för underhåll av dina äldre fruktträd. Detta gör att du kan minska risken för vattenskott och snitten läker dessutom snabbare.

En nackdel är att det kommer bli mindre frukt på trädet, då vissa grenar kommer att klippas av. Men fördelen är att frukten som växer får mer energi från trädet och är därför av bättre kvalitet.

Framförallt på unga träd är beskärningen väldigt viktig, då du under denna tid kan forma trädet och få det stabilt. Yngre träd som befinner sig i uppbyggnadsfasen bör dock klippas till under våren, men då innan de har börjat blomma.

Beroende på temperatur och klimatet, kommer därför den absolut bästa klipptiden att variera från år till år. Oavsett när du väljer att klippa är det viktigt att trädet inte är i blomning, eller att det är för kallt ute.

Varför inte våren eller hösten?

Varför våren inte är bästa tidpunkten, beror på att saven stiger i trädet och att mycket energi krävs för att trädet ska blomma. Du vill då inte sätta ännu mera press på att snittytorna ska läkas.  Hösten är heller inte en särskilt bra tidpunkt att beskära träden, då trädet går in i dvala.

Om du inte har haft tid att beskära trädet under sensommaren, kan du fortfarande beskära trädet under den tidigare delen av hösten innan trädet går in i sin vintervila. Dock har hösten en mer fuktig luft och klimat, vilket kan leda till trädsjukdomar och röta.

Vad ska man tänka på vid beskärning av äppelträd?

Att investera i rätt verktyg är det absolut viktigaste när du beskär ett träd. Detta för att snittytorna ska bli så raka och fina som möjligt, vilket ger trädet bättre förutsättningar för att läka sig självt. Bra verktyg minskar också risken för att du råkar skada trädet under arbetets gång.

Men vart ska du då lägga snittet? Snittet ska placeras ovanför den utåtriktade grenen med en vass sekatör. Klipp även bort grenar som konkurrerar med andra grenar, samt grenar som är i vägen. Detta hjälper dig att forma trädet och göra det stabilt. Lämna grenar som växer stabilt uppåt, om de inte är så pass tunna att de kommer att knäckas av kraftigt regn eller vatten.

Äldre äppelträd är betydligt mer lättskötta än nysatta träd. Grenarna kommer inte att växa lika snabbt som på yngre träd och har även en form som inte går att göra så mycket åt. Så underhåll ditt träd redan i tidigt skede och även dina äldre fruktträd för att du ska få en riktigt bra fruktskörd!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar