Skötsel av Elefantöra

Skötsel av Elefantöra

Skötsel av Elefantöra – Elefantöra tillhör familjen nässelväxter och är en vacker växt för den tålmodige. Elefantöra skapar otroligt många nya sticklingar som du kan använda för att plantera i nya krukor, eller bibehålla för att få en fylligare växt.

Skötsel

Det som gör elefantöra till en populär och lättskött växt är att den klarar sig bra även om du inte sköter den till punkt och pricka. Det ultimata för växtens trevnad är dock att placera din elefantöra i ett halvljust läge. Den bör inte stå i direkt solljus eftersom mindre ljus leder till större blad. Temperaturen bör ligga på minst 5 °C. Under sommarhalvåret mår elefantöra bra av att få lite gödning cirka varannan vecka, med lagom vattning. Växten mår bra av att torka ut mellan vattningarna. Ett tips med elefantöra är att flytta runt den till olika platser i hemmet om den börjar visa tecken på att den inte trivs. Ibland är läget och ljuset den avgörande faktorn för att den ska trivas. Om du har en planta som växt sig väldigt hög och stor går det bra att trimma ner den med en sax eller kniv.

Odla elefantöra

Att odla elefantöra är enkelt och något de flesta kan fixa med rätt guidning! Att odla och föröka elefantöra gör du enklast genom att använda sticklingar som din växt producerar. Om din elefantöra mår bra och sköts korrekt kommer den skapa skott som du kan ta tillvara på. Sticklingar visar sig genom små skott som skjuts upp som egna plantor bredvid originalplantan i samma kruka. Oftast kommer sticklingar upp längst ut mot kanten av krukan då rötterna växer på detta vis. I vissa fall kan samma växt skjuta ut väldigt många sticklingar i en och samma kruka. Det viktigaste är att hålla koll på sticklingarna som kommer upp och sköta dessa korrekt för att de ska växa och frodas.

Plantera stickling

Om du vill ta vara på dina sticklingar från din elefantöra är det bra att vänta med att plocka dessa tills de fått en höjd på minst 8 cm. Om du får många sticklingar från samma planta – är det bra att prioritera sticklingarna som ser störst och starkast ut, eftersom de har störst chans att överleva. För att plocka sticklingen är det bra att få med så mycket av rötterna som möjligt för störst chans till överlevnad. Efter du plockat ut sticklingen är det dags att plantera den i en ny kruka. Fyll en kruka med jord – gör ett hål i mitten och placera sticklingen i krukan. Fyll sedan igen hålet med jord och stabilisera sticklingen i krukan. Nu kan krukan placeras i ett fönster med bra ljus – och därefter kan den vattnas lagom mycket. Precis som med en stor planta är det bra att låta jorden torka ut mellan vattningarna. Du bör även vara försiktig med att inte låta jorden stå alltför blöt. Det som är viktigt att tänka på med sticklingar är att de är känsligare än fullvuxna plantor. Därför är det viktigt att vara extra noga med skötsel om du väljer att ta upp sticklingar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar