Skydda ryggen med en ergonomisk stol!

ergonomisk stol

Inlägget görs i samarbete med azdesign.se

Om du har ett stillasittande jobb eller utför sysslor i hemmet där du sitter ned en längre tid kan det resultera i en statisk hållning som ger rygg-och axelbesvär. Här kan en ergonomisk stol både skydda och främja kroppens muskulatur, samtidigt som den minskar stressen för både rygg och axlar.

Det finns en hel del olika ergonomiska stolar på marknaden idag – allt ifrån kontorsstolar till ståstolar och träningsstolar. Vad de alla har gemensamt är dock att de har anpassningsbara funktioner som inkluderar justerbar sitthöjd, gott rygg- och svankstöd och en sits som har tillräckligt djup och bredd för en god arbetsställning.

Vad bör du tänka på när du ska köpa en ergonomisk stol?

Vid köp av en ergonomisk stol finns det ett flertal olika punkter du bör ha i åtanke innan du slår till. På Az design webbutik kan du välja mellan en rad olika ergonomiska stolar som kan hjälpa dig i vardagen. En kvalitativ och funktionell ergonomisk stol bör ha en sits som är tillräckligt djup och bred för att stödja den som sitter på den, samtidigt som den bör ha en justerbar lutning. I regel brukar en god bredd av sits vara ungefär 43-50 centimeter.

Materialet på stolen har även en stor betydelse för bekvämligheten. Sitsen och ryggdelen bör ha tillräckligt med stoppning för att vara bekväm att sitta på under längre perioder och sitsen ska vara klädd i ett tyg som andas för bästa möjliga komfort. Ryggstödet på kontorsstolen behöver kunna stödja den naturliga kurvan i ryggraden och ha ett ordentligt stöd för ländryggen. Du bör därför se till att ryggstödet är justerbart i både lutning och höjd.

Sitthöjden på kontorsstolen sträcker sig ofta till omkring 40-53 centimeter från golvet och är en god höjd för de flestas längd. Genom att justera stolens sitthöjd kan användaren arbeta med fötterna platt mot golvet och låren i en horisontell vinkel för maximal komfort. Underarmarna hamnar då även i höjd med skrivbordet.

Att armstöden dessutom är justerbara är en nödvändighet för en god ergonomi. Armbågar och underarmar ska kunna vila bekvämt på armstödet och låta axlarna vara avslappnade. Tänk dock på att underarmen inte bör ligga på armstödet medan du skriver.

Även resten av ergonomin är viktig

En ergonomisk stol är av oerhört stor betydelse för din rygghälsa vid stillasittande arbete, men det är otroligt viktigt att även ha bra ergonomi på resten av arbetsplatsen för en god och produktiv arbetsmiljö.

Till din ergonomiska stol kan du därför med fördel köpa till ett skrivbord som är höj-och sänkbart så du kan växla mellan att sitta och stå upp under arbetets gång. Detta ger dig en bättre hållning och gör att du slipper drabbas av rygg- och nackproblem längre fram.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar