Bygga lekstuga eller köpa färdig lekstuga

Bygga lekstuga eller köpa färdig lekstuga

Bygga lekstuga – En lekstuga är en fantastisk plats för barn att leka och och hitta på saker i. Många minnen skapas i lekstugor och det är en perfekt plats för barn att gå undan och leka. De får leka ifred med sina kompisar i en kontrollerad miljö som kan anpassas helt efter dina förutsättningar. Om du planerar att införskaffa en lekstuga finns det några olika vägar att gå, beroende på vad som passar dig bäst. Det som är viktigt att tänka på är att agera fort om ditt barn vill ha en lekstuga – eftersom lektiden i en lekstuga är relativt kort.

Bygga lekstuga

Att bygga en lekstuga på egen hand är ett tufft arbete som kräver mycket tid och planering. När du planerar ditt bygge är det bra att fundera på hur hållbar du vill att lekstugan ska vara. Vill du ha en lekstuga snabbt som endast ska hålla några år? Vill du ha en stabil lekstuga på tomten som kan användas av framtida barn och kanske till och med barnbarn? Av säkerhetsskäl är det alltid bra att bygga en stabil konstruktion för lång hållbarhet. Det behöver dock inte vara så komplicerat att bygga en lekstuga, det beror helt på dina kunskaper, förutsättningar och önskemål. Här kommer några steg för att bygga din egna lekstuga:

1. Det bästa underlaget för en lekstuga är stabil och dränerad mark. Beroende på hur din mark rör sig mellan olika årstider kan olika grunder behövas. Om marken håller sig relativt stilla räcker det att använda sig av betongplattor eller sten som grund för lekstugan.

2. Efter du skapat en stabil grundmark ska den översta jorden tas bort där stugan ska placeras för att sedan fyllas med grus. Packa gruset rejält och se till att marken blir jämn. Placera sedan ut hörnstenar och använd vattenpass för att kontrollera att det är jämt. Efter detta kan en bottenram byggas med hjälp av lastpallar, reglar, samt exempelvis en OBS-skiva som bottenplatta.

3. Nu kan väggarna byggas med reglar, fasabrädor eller plywood. Det viktiga här är att skydda materialet med takpapp. I detta skede kan du fästa dörr och fönster alternativt bygga dem från grunden. Efter du är klar med detta kan stugan målas och dekoreras enligt dina önskemål.

Byggsats

För dig som inte vill bygga en lekstuga från grunden finns det byggsatser som består av färdiga konstruktioner att köpa. Dessa byggsatser brukar kosta runt 5000 kr, vilket kan bli en högre kostnad än att bygga en lekstuga från grunden med spillvirke. Trots det kan det vara ett bra alternativ för dig som snabbare och enklare vill få din lekstuga på plats. Dessa byggsatser kan köpas och transporteras hela eller isärtagna. Om du ska montera ihop stugan hemma brukar det vara en lätt process.

Billigt alternativ

Ett billigt alternativ på marknaden är lekstugor i plast. Dessa är lätta att flytta på och ett billigare alternativ. Däremot är lekstugor i plast inte speciellt hållbara. De bör inte lämnas ute året runt och håller inte samma kvalité som lekstugor i trä.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar