Olika typer av postlådor

Olika typer av postlådor

Postlådor är något många inte lägger ner så mycket tanke på. Den står utanför huset och du tittar i den dagligen efter post. Det många inte vet är att det finns många olika typer av postlådor, i olika material, färger och former.
En stor förvirring hos många är begreppen postlåda och brevlåda. Många tror att de är synonymer men faktum är att de är två helt olika saker. En brevlåda ägs av postföretag, vilket är de gula lådorna som brukar finnas utspridda runt i städerna. En postlåda är de som varje hushåll har för att ta emot post så som räkningar och brev. Nu när detta är tydliggjort kommer vi gå vidare att använda begreppet ”postlådor”.

Olika typer av postlådor

Att ha en postlåda är viktigt och något alla måste ha, även om olika personer har olika stort behov av det. Även om många väljer att få sina räkningar och brev digitalt nu för tiden, är postlådor fortfarande något som behövs. Postlådor finns i olika material som har olika för och nackdelar. En postlåda i trä är vacker och skyddad från väder och vind med hjälp av olja. En postlåda i plats är funktionsduglig, men håller inte samma kvalité som en postlåda i metall. Om postlådan är tillverkad i galvaniserad plåt är den väldigt tålig och klarar av olika väderförhållanden mycket bra.

Upphängningsbar postlåda eller markpostlåda?

Om du har en plats att hänga upp din postlåda är det enkelt att fästa den där. Finns ingen färdig plats går det att använda en postlådestolpe för att hänga upp postlådan. Stolpen gjuts eller sätts ner i marken. Stolparna brukar vara anpassade efter de flesta postlådor.
En markpostlåda har en annan slags inkast för posten vilket gör att posten är skyddad även när luckan öppnas. Det är även vanligt med lås för markpostlådor vilket säkrar upp den ytterligare. Markpostlådor som är låsbara levereras med ett lås som du själv monterar fast.

Traditionell postlåda

Denna postlåda är den vanliga gamla fyrkantiga postlåda med en lucka uppepå som man ser för jämnan. Postlådan är hyffsat rymlig och rymmer brev samt mindre paket. Dessa finns i olika material så som trä, metall och plast och i olika färger. De traditionella postlådorna brukar rymma cirka 12 liter och är upphängningsbara.

Veckopostlåda

Denna postlåda kallas för en ”veckopostlåda” på grund av att den har ett lås och kan därmed hålla post säker i flera veckor. Denna sort finns i olika storlekar och passar dig som har semesterboende eller reser mycket som gör att du inte kan kolla din post dagligen. Det skadar dock inte att ha en låsbar postlåda även om du tömmer den dagligen. I denna typ av postlåda kan man ändra ett hyllplan i lådan för att den ska rymma olika mycket. På detta vis kan du välja hur stor postlåda du behöver.

Paketpostlåda

Det finns speciella paketpostlådor som är speciellt anpassade för att rymma paket. Detta är ett bra alternativ för dig som vill ha en låsbar postlåda men saknar den stora öppning som en traditionell postlåda erbjuder.

LED-belysning

En funktion för postlådor som många gillar är LED-belysning. Detta är en fin detalj som lyser upp postlådan i mörkret. LED-belysningen underlättar för dig som vill tömma postlådan efter solen gått ner och drar dessutom ganska lite el.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar