Hur väljer man soffbord?   

Hur väljer man soffbord

Att välja soffbord har en stor betydelse för känslan i ditt vardagsrum och här kan rätt soffbord även lyfta en gammal soffa att kännas som ny. Att välja soffbord innebär att du behöver fundera ut vad du har för behov och önkemål när det kommer till inredningen i ditt vardagsrum. Vi listar allt du behöver ha i åtanke inför ett nytt köp och hur du kan tänka när det kommer till både form och material.  

Inreda vadragsrum med soffbord 

Innan du köper ett nytt soffbord finns det en hel del saker att tänka på för att du ska kunna göra ett sådant bra och hållbart val som möjligt. Hur ser resten av ditt vardagsrum ut när det kommer till färger och materialval? Det kan vara klokt att välja ett soffbord som både passar in i din övriga inredning samt ger ett snyggt och imponerande intryck när du kommer in i rummet.  

Vad vill du satsa på för material och hur hög är din soffa i jämförelse med det bord du spanat in? En del möbler gör sig dessutom bättre med fler små bord kombinerade istället för ett stort soffbord framför soffan. När du kommit fram till vad för form, material och storlek du vill ha på bordet är det lättare att börja jämföra dina val.  

Höjdens betydelse 

Hur högt ditt soffbord bör vara beror till stor del på hur hög din befintliga soffa eller fotölj är. Det är viktigt att ditt soffbord passar med dina resterande möbler när det kommer till höjd då du inte vill ha ett alldeles för lågt eller högt soffbord i relation till soffan.

Låga soffbord är väldigt populära, men passar inte alla då de visserligen ger ett elegant intryck, men är inte alls praktiska om du exempelvis vill kunna äta mat framför soffan.Fundera därför ut vad du kommer vilja använda ditt bord till, så att du kan göra ett bättre val. 

De flesta soffbord på marknaden idag har en höjd på cirka 45 centimeter för att passa de flesta soffor. En grundregel är att du köper ett soffbord som är i samma höjd som din soffas sitthöjd. 

Vad för form är du ute efter? 

Även formen på ditt soffbord är av stor betydelse för känslan och intrycket av ditt rum för att det ska passa in med resten av din inredning. Runda bord är vanliga idag, dels för att de även passar mindre rum, men också för att de är en bra säkerhetsåtgärd för familjer med barn då de runda kanterna säkrar att barnet inte går in i bordskanten.

Att välja ett runt bord framför ett rektangulärt mjukar upp helheten i rummet om du har en lång, rak soffa med schäslong. 

Det finns dock de tillfällen som ett runt bord inte passar lika bra in i ett vardagsrum och detta är om du exempelvis har två soffor som står mittemot varandra. Här är det mer fördelaktigt att satsa på ett rektangulärt bord som ramar in rummet bättre.  

Materialet bör passa övrig inredning 

Vilket material du bör välja på ditt soffbord har mycket att göra med din livsstil och vad du tänkt använda bordet till. Här kan du välja mellan allt ifrån trä, marmor, glas eller högtryckslaminat beroende på hur mycket underhåll du kan tänka dig lägga ned på att hålla det rent.  

Soffbord gjorda av trä är mycket hållbara och passar den skandinaviska inredningen med mycket ljus och modern eller lantlig stil, och här kan du välja mellan ett lackat eller oljat soffbord. Glas är ett mycket tåligt material, men kräver mer underhållning då allt ifrån damm och fingeravtryck lätt syns på glasbord.  

Marmor är ett mycket populärt val av bord och då de är dyrare än andra material är det mycket viktigt att du tar hand om ditt bord på rätt sätt. Marmorbord är ett poröst naturmaterial och ett levande bord, vilket innebär att det lättare absorberar vätskor så här behöver du se upp med att inte spilla dryck på ditt bord för att hålla fläckar borta. 

Styla ditt soffbord 

Att styla ditt soffbord kan lyfta både din soffa och resten av rummet och du kan med fördel leka med olika föremål och former för att ditt bord ska synas så mycket som möjligt när du kommer in i rummet.  

Jobba med olika nivåer för att få fram ett snyggt resultat. Detta kan bland annat vara att ställa en stor vas med blommor i, brevid ett doftljus för att få fram olika höjder. Du kan även ställa fram snygga skulpturala föremål på exempelvis en bok för att skapa ett djup och fler detaljer. 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar