Budgetrenovera ditt kök – Ge köket ett lyft!

Budgetrenovera ditt kök

Att renovera ditt kök behöver inte alltid bli en dyr historia. Du kan med några små, smarta knep ändra utseendet av ditt kök utan att behöva riva upp eller betala för dyra material. Vad kan du göra för förändringar som inte gör hål i plånboken, men som ger ditt kök ett lyft? Budgetrenovera ditt kök med hjälp av våra effektiva tips! 

Små ändringar kan göra stor skillnad 

När det kommer till renovering i köket behöver du inte alltid göra stora förändringar och riva ut ett helt kök för att det ska få ett lyft. Om du precis flyttat in till en bostad och köket är helt fungerande, men inte alls går i en stil som passar dig eller den känsla du vill ha för ditt hem kan det kännas dumt och onödigt att göra en helrenovering. För att inte tala om att kostnaden då kan komma upp i ganska höga summor.  

Genom att istället fokusera på små, väl utvalda förändringar av detaljer, färger och material kan ditt kök byta stil på nolltid! 

Byt köksluckor eller luckhandtag 

Om du har ett par köksluckor som känns tråkiga eller är slitna behöver du inte riva ned hela skåpen för att få upp nytt. Här kan du istället välja nya luckor med omsorg som antingen ser mer hemtrevliga ut eller känns mer exklusiva. Detta kostar betydligt mindre än att byta ut hela skåpen och gör att ditt kök direkt får ett nytt utseende.  

Har du ännu mindre budget och det kanske inte är någonting fel på luckorna alls, men du söker en förändring kan du istället byta ut handtagen och knoppar på dina köksluckor för att få fram en ny karaktär och personlighet i köket.  

Måla luckorna i annan färg 

Har du kantstötta luckor eller har de helt fel färgskala för helhetrintrycket av ditt kök kan du välja att måla om dina luckor i valfri färg.

Detta kräver en viss del tålamod och ett öga för detaljer, men att måla om sina egna luckor gör att ditt kök blir mer personligt när det går att se penseldragen. Detta alternativ är även billigare än att lämna in luckorna till en lackerare som proffsspraylackar dem åt dig. 

Byt bänkskiva 

Bänkskivan i ett kök är mycket synlig och sätter tonen för alla redskap och detaljer runt omkring. Här kan du med fördel leka med olika material för att hitta en färg och känsla som passar ditt kök. Att byta bänkskiva är heller inte så svårt eller omständigt som många kanske tror.  

Du kan välja på en hel del olika nyanser och material av exempelvis trä som ger en varm känsla, eller en skiva i kompositsten eller natursten som är otroligt tåliga och även tidlösa. Om du vill behålla nuvarande bänkskiva, men få fram en förändring kan du exempelvis slipa och vitolja din bänkskiva. 

Addera en köksö 

Har du gott om plats i köket med stort utrymme mellan möblerna kan du addera en möbel för att köket ska se fräschare ut. En köksö är en smart och snygg investering som dels ger dig en samlingsplats att laga mat vid för hela familjen som samtidigt ger dig mer förvaring för dina köksredskap. 

Det finns ett stort urval av köksöar i olika modeller och material som du kan välja mellan som antingen kan stå för sig självt och bryta av från övrig inredning, eller inhandlas i en färg och ett material som matchar dina köksluckor och bänkskiva.  

Måla över klinkers och kakel 

En del kök kommer med äldre mönster på kakel eller klinkers som i många fall inte är så attraktiva. Istället för att riva ned materialet för att måla om går det alldeles utmärkt att måla över kaklet i en valfri färg. Detta budgetalternativ är både hållbart och snyggt och gör att du själv kan bestämma vad för färgklick som dina klinkers eller kakel bör gå i. 

Ett annat alternativ är att köpa en vattentålig kakel-eller mosaikdekor som är självhäftande. Här kan du förändra ditt kakel snabbt och billigt genom att välja önskat motiv och sedan bara klistra över kaklet du vill bli av med. 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar