Ordna en grillplats i trädgården – Så gör du! 

Grillplats i trädgården

Älskar du att grilla och har gott om utrymme på din tomt? Att fixa en grillplats i trädgården ger ett lyft till din uteplats och blir en perfekt hörna för hela familjen att umgås på. Men vad behöver du för att sätta upp en grillplats och vad för möbler och utrustning behöver du? Vi hjälper dig bygga en grillplats i trädgården! 

Utrymmet på din tomt 

Det första du behöver ha i åtanke när du ska skapa din grillplats i trädgården är att se över hur stort utrymme du har att röra dig med. Detta kommer påverka hur stor grill och grillhörna du kommer kunna skapa. Hur ser ditt utrymme ut?

Har du en stor uteplats kan du skapa en hel hörna med både grill och matplats med en köksö där hela familjen kan samlas inför din grillkväll.

En viktig del när du skapar din grillplats är att du väljer ett område i din trädgård där du även kan lägga tak över för att skydda både mot väder som vind och regn, men även för att ge skugga vid soliga dagar.

Om du inte redan har ett tak över hörnan för din grill kan du ordna detta med hjälp av en tygmarkis eller ett stort parasoll som skyddar.   

Vad för grill passar för din plats? 

Har du ett stort utrymme på din tomt kan det vara en god idé att investera i en rejäl grill där hela familjen och vänner kan grilla tillsammans. Har du dock en mindre trädgård finns det en mängd av mindre grillar som även de har god kapacitet.

Det finns grillplatser i många olika modeller och material med både sina för-och nackdelar. Betong och tegel är vanliga material för grillplatser som är tänkta att stå utomhus året om. 

Någonting som är viktigt att ha i åtanke vid val av storlek på grillen är att du även räknar in hur mycket plats du har runt omkring. Människor kommer vara i rörelse runt om grillen, och just därför kommer du behöva planera designen på platsen så att det finns plats både för matlagning, utrustning och att ni kan röra er fritt utan att komma för nära den öppna elden.  

Passande möbler och inredning 

Förutom själva grillen är passande möbler för att inreda din altan någonting att fundera på när du bygger din grillplats. Vill du kombinera grillplatsen med ett matbord och stolar eller har du även plats för en loungedel med soffor eller fotöljer? Många utomhusmöbler idag är resistenta mot både sol och nederbörd, vilket gör de lätta att underhålla.

Om du vill att dina utomhusmöbler ska kunna stå ute året om är det bra om du kikar på stabila alternativ med robusta material som kan stå emot både vind och att de inte rostar. 

Bygg din egen grillplats 

När du bestämt dig för att bygga din egen grillplats finns det en hel del praktiska lösningar du behöver ta tag i. Då din grillplats kommer stå på den utvalda platsen under många år är det viktigt att du ser till att den har alla förutsättningar för en lång hållbarhet. När du valt vilket material du vill bygga din grillplats i som matchar resten av din trädgård behöver du gjuta en betonggrund.  

Detta för att du ska få en stabil grillplats och här är det rekommenderat att du gräver ett hål på cirka 60 centimeter för att gjuta en betonggrund om din grillplats ska stå direkt på marken.

Grunden av grillplatsen

Sedan är det dags för själva grunden av grillplatsen och här börjar du med att placera blocken där du vill ha dem, efter noggrann mätning och se även till att det finns gott om plats för grillgallret.  

När basen är klar är det dags för grillen att slammas. Foga till överallt bårde på kortsidorna och långsidorna in-och utvändigt på samma vis som om du skulle putsa någonting.  

För grillgallret och ytskiktet behöver du bestämma dig för vilka höjder du behöver. Det är vanligt med tre höjder så mät noggrannt ut där du vill att gallren ska gå och borra sedan hål där metallpinnarna kommer sitta som håller i gallret.

Om du valt ett material av grill som du vill måla kan du välja ut en passande kulör för ytskiktet och sätta igång för att frå fram det nya utseendet av din grill! 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar