Vårstäda i trädgården! 

Vårstäda i trädgården

När dagarna blir längre och vädret går mot varmare temperaturer är det en god idé att vårstäda i trädgården inför sommarsäsongen. Att vårstäda innebär allt ifrån att rensa ogräs till att odla grönsaker. Vad bör du inkludera i en vårstädning och vilka verktyg behöver du? Vi listar allt du behör veta för att vårstäda i trädgården! 

Rensa ogräs 

Under vinterhalvåret hinner dina rabatter och gräsplättar täckas av ogräs. Ogräs är inte speciellt smickrande för din trädgård och kan göra att dina rabatter ser slitna och ovälvårdade ut. Rensa bort löv och klipp ned växtrester för att göra dina rabatter rena och fina inför våren.

Se dock till så inte små vårblommor rivs med och lämna gärna lite ogräs kvar då jorden mår bra av att en del ligger kvar. 

Passa gärna på att rensa när det är fuktigt i marken, då rötterna släpper lättare och det blir lättare att luckra jorden. Sätt även gärna upp planteringskanter mellan gräsmatta, rabatter och grusgångar. För att rensa ogräs kan du komma att behöva bland annat beskärningsverktyg, en kratta och ogräsupptagare. 

Ju tidigare på våren du sätter igång med att rensa ogräs, desto mindre behöver du göra när vädret har växlat över till sommar.  

Gödsla gräsmatta 

Under tidig vår kan din gräsmatta kännas ganska trött och sliten. Vanliga problem som exempelvis mossbildning sker vid lägre temperaturer och om du därför krattar med en järnkratta på din gräsmatta får gräsrötterna luft som gör att de kan växa över mossan. Räfsa bort kvistar, löv och grenar, men låt lite ogräs ligga kvar.

När gräset torkat upp och börjat växa bör du gödsla din gräsmatta. Se här till att använda rätt gödsel för gräsmattan.

Exempelvis hönsgödsel fungerar alldeles utmärkt och innehåller tillräckligt med kväve för att gräsmattan ska hålla sig grön och frisk och för att få en jämn spridning är det klokt att använda en gödselspridare. 

Odla grönsaker 

Våren är en perfekt tid att sätta igång att odla grönsaker i trädgården i antingen ett litet växthus eller i rabatter. Det bästa är att först förodla sina örter och grönsaker inomhus för att sedan plantera ut dem när det inte längre finns frost på morgonen. För detta kommer du behöva planteringskrukor och planteringsjord. 

Beskära träd och buskar 

Innan vårperioden sätter igång på riktigt bör du beskära både träd och buskar. Ta alltid reda på vad som gäller för just dina trädsorter och buskar innan du börjar beskära dem, för att de ska kunna växa ut optimalt.

En del buskar blommar exempelvis tidigt under säsongen och för dessa bör du beskära dem efter blomning. Ser du både skadade och vissna grenar kan du klippa bort dem och såga även bort gamla grenar för att föryngra trädet. När buskarna och träden börjar slå ut är det alltid bäst att låta de vara.  

Se till att din uteplats blir vårfin 

Din uteplats är en viktig del av din trädgård och även denna behöver vårstädas inför säsongen. Sopa bort löv, damm och kvistar och rengör alla sittplatser och bord.

Plantera även gärna några krukväxter i anslutning till uteplatsen för att rama in sittdelen av din trädgård och här kan du gärna blanda flera olika färgkombinationer med gröna växter i olika höjd.  

Har du trämöbler på altanen är det klokt att både rengöra och olja in dem. När du oljar in trämöblerna förstärker du träets utseende samtidigt som du skyddar möblerna. Köp gärna även mysiga sittkuddar och filtar så ni kan sitta ute även under kvällstid. 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar