Välkommen hem till nyklippt gräs – vad du behöver veta om robotgräsklippare

vad du behöver veta om robotgräsklippare

Längtar du efter upplevelsen att kunna kliva ut på det nyklippta gräset på morgonen med kaffekoppen i handen? Allt fler svenskar skaffar robotgräsklippare för att slippa arbetet och oljudet som traditionella gräsklippare ofta medför.

När du behöver koppla av på vardagarna, helgerna eller på semestern så har robotgräsklipparen redan tagit hand om jobbet. För många har robotgräsklipparen som fixar välkommen hem känslan blivit ett självklart hjälpmedel i trädgården.

Det här behöver du veta om robotgräsklippare

En robotgräsklippare är relativt underhållsfri. Den tuffar på och du behöver inte ens se till den varje dag. Den klarar sig själv, så att du kan fokusera på annat samtidigt. Som att lösa korsord i skuggan, eller dricka lemonad. För att din robotgräsklippare ska fungera så bra som möjligt finns det dock några småsaker som är bra att tänka på:

  • Knivar och service av robotgräsklippare
  • Stöldrisk för robotgräsklippare
  • Kvaliteten och storleken på robotgräsklippare

Knivar och service av robotgräsklippare

Din robotgräsklippare klipper bara jämnt och fint när du håller den i gott skick. Det innebär att du måste se till den med jämna mellanrum. Minst en gång om året är det viktigt att göra en ordentlig service på din robotgräsklippare. Det kan vara att kontrollera batteriet och rengöra gräsklipparen riktigt noggrant i alla skrymslen och vrår.

Knivarna kan behöva bytas oftare än en gång om året. En del robotgräsklippare behöver att du byter knivarna varje månad. Det beror givetvis också på vilken storlek på gräsmatta du har, och hur ofta robotgräsklipparen går. En bra servad robotgräsklippare håller i många år.

Stöldrisk för robotgräsklippare

Det finns alltid en stöldrisk för värdefulla föremål. Robotgräsklippare är dessvärre inget undantag. Men hur lätt det än verkar vara att stjäla en robotgräsklippare när man går förbi, så finns det några små skyddsmekanismer. En av dessa är att ha en pinkod. Din robotgräsklippare har en pinkod som gör att bara du kan komma åt den och sätta igång den. Det minskar stöldrisken. En uppkopplad robotgräsklippare med GPS som talar om klipparens position och om den har lämnat arbetsområdet är att rekommendera.

Kvalitet och storlek på robotgräsklippare

Som redan nämnt kan storleken på ens gräsmatta spela roll. Om du har en stor gräsmatta men önskar få lite egentid, där klipparen vilar, så är tipset att du köper en robotgräsklippare med mer ytkapacitet än din gräsmattas storlek. Då behöver inte klipparen vara ute dygnet runt. Sluttar din gräsmatta? Då är det bra med fyrhjulsdrift. Köp en klippare som håller för alla väder, och som du kan lita på.

Robotgräsklippare på natten

Eftersom din självständiga robotgräsklippare inte behöver gå under ständig uppsikt kanske du tänker att det är bra om den går nattetid. Det finns dock saker att ha i åtanke när du bestämmer dig. Till exempel, hur fungerar din robotgräsklippare med djur? Håll alltid din hund, katt och andra husdjur under uppsikt när klipparen är ute på turné.

Igelkottarna är också under hot från dessa robotgräsklippare. De riskerar att bli skadade när robotgräsklipparen är igång och klipper gräset på natten. En del utvecklare av robotgräsklippare försöker därför att utveckla knivblad som viker undan för hinder, till exempel en hopkurad igelkott. En annan högteknologisk uppfinning är klippare med kamera som känner igen djur.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar