Så inreder du din altan i vår! 

Så inreder du din altan

När våren smyger sig på vill många utnyttja sin uteplats så gott det går. Att möblera en altan ger flera möjligheter till inredning och blir en förlängning av ditt hem. Att inreda en altan skiljer sig något ifrån att inreda en balkong på grund av det stora utrymme du har att röra dig på. Vad bör du ha i åtanke när du väljer möbler och hur kan du få ut mest av din altan? 

Vad för stil ska din altan gå i? 

Det första du behöver göra när du ska inreda din altan är att bestämma dig för vad för stil du vill att din uteplats ska gå i. Du kan antingen välja att inreda din altan i samma färgskalor som resten av ditt hus eller låta altanen bli ett helt eget rum med helt andra toner. Vill du ha en modern uteplats med tydliga linjer eller vill du kanske ha en mer bohemisk och utomlandskänsla på dina möbler och dekorationer?  

Allt detta kommer sätta grunden för vad för slags möbler och detaljer du bör investera i. Den mest hållbara stilen är och kommer alltid vara den inredningsstil som du tycker är attraktiv. Ju mer egen personlig touch du sätter på din altan kommer det speglas och bli en mer trivsam plats att umgås på. 

Välj rätt sorts möbler 

När du väl har bestämt dig för vad för stil och känsla du vill ge din altan är det dags att bestämma dig för vilka möbler som du bör investera i. Se först över hur stort utrymme du har att röra dig med för att kunna utnyttja hela altanens kapacitet.

Börja med de stora möblerna, är du ute efter ett stort matbord, en grillhörna eller en plats för umgänge och loungekänsla? Har du en tillräckligt stor altan kan du få in flera olika hörn på en och samma altan, där du får både en matplats och en myshörna.  

När det kommer till sittmöbler har du ett stort utbud att välja mellan beorende på den stil du vill inreda i. För en mysig loungehörna rekommenderar vi låga sittfåtöljer och bord och för matbord kan du välja ett bord som du kan skjuta ihop och dra ut beroende på hur många gäster ni får.  

För mindre altaner kan dessa praktiska lösningar rädda flera kvällar då ni får oväntat besök eller om ni vill få plats med flera delar utan att behöva kompromissa med den inredning och design ni valt.   

Utnyttja textiler och dekorationer 

När grundpelarna, de stora möblerna är på plats är det dags för de mindre detaljerna som sätter hela känslan för altanen. Beroende på vilken stil ni valt till er altan kan ni sätta en mer personlig prägel genom att köpa till dynor eller kuddar, plädar och stora gröna växter som ramar in altanen på ett snyggt sätt. Dekorationen spelar en väldigt stor roll för hur dina gäster kommer uppfatta din altan.  

En otroligt snygg detalj på altanen är en hängstol eller hängmatta som kan få sin egen plats intill loungedelen. Här kan du sitta och läsa en bok i skuggan eller lyssna på musik i lugn och ro. Då vädret kan vara ytterst oberäkneligt är det en god idé att även investera i en dynlåda där du kan förvara alla kuddar och dynor när ni inte är på altanen.  

Välj en mysig belysning 

Belysningen är en annan del som gör stor skillnad på din altan. Här bör du se till att belysningen är mysig med flera ljuskällor som vägglampor, ljuslyktor, lanternor och ljusslingor. Med fler ljuskällor får du ett mer varmt intryck och genom att blanda olika ljus får du det ljust på olika höjder.

Med ljusslingor är det en god idé att hänga upp dem längst husväggen eller hänga upp dem lite slarvigt högre upp så de kan hänga ned över din sittplats.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar