Undvik ryggproblem med en bra kontorsstol

Undvik ryggproblem med en bra kontorsstol

Inlägget görs i samarbete med BBS Möbler

Allt fler personer har ett stillasittande jobb idag, vilket innebär att ryggproblem också har blivit allt vanligare, även för personer i den lägre åldern. Felet som många gör att man inte investerar i bra kontorsmöbler, som därmed ger en ökad belastning på ländryggen och svanskotan, vilket efter en längre tid kan orsaka livslånga ryggproblem.

Allra viktigast är valet av kontorsstol, som vid ett övervägt val ger dig en optimal hållning och bekväm position. Men hur ska en bra kontorsstol då egentligen vara utformad för att uppfylla dessa kriterier? Vi hjälper dig att hitta rätt i djungeln av kontorsstolar.

En justerbar stol ger flera fördelar

Det finns ingen kontorsstol som kommer att passa samtliga personer. För att stolen ska kunna skräddarsys efter din kropp, höjd och arbete är det därför viktigt att den går att justera, då gärna vad gäller både sitthöjden, ryggstöd och armstöd för en optimal sittposition som inte belastar fel.

Inbyggd mekanism – för en mer ergonomisk sittställning

Om du sitter flera timmar om dagen, bör också stolen ha en inbyggd mekanism. Inom världen av kontorsstolar så finns det fyra olika att välja på vilket är synkronmekanism, permanent kontakt, gungsmekanism och slutligen multisynkron. Samtliga av dessa system har en inbyggd regleringsfunktion som gör att du kan luta stolen efter behag och för att få en ergonomisk position när du arbetar.

Vad ska man tänka på vid köp av kontorsstol?

När man köper en ny kontorsstol är det viktigt att man inte stirrar sig blind på stolens design. Självklart är det viktigt att stolen ger rummet en härlig och inbjudande känsla, men vad som är mer viktigt att ha i åtanke är vilken funktion kontorsstolen har.

Sitter du endast kortare stunder varje dag så kommer du gott och väl klara dig på en enklare kontorsstol och kan då ha dess design mer i åtanke. Men sitter du ner större av dagen kommer din rygg att tacka dig om du lägger ner lite mer kärlek och hjärta i ditt val. Så vad ska du då tänka lite extra på?

Inställningsmöjligheter

Hur många inställningar stolen har kommer att ha avgörande betydelse. Det viktigaste är att du kan justera stolen efter dig och där sitthöjd, sittdjup, rygghöjd, sittdyna, armstöd och nackstöd gärna ska kunna regleras efter din längd och kroppsform. Detta kommer då ge dig den allra bästa sittställningen.

Vilket underlag står stolen på?

En annan sak som många glömmer bort vid val av kontorsstol är vilket underlag stolen kommer att användas på. Det är framförallt stolens hjul som kommer att påverka hur bekväm du upplever att stolen är i förhållande till underlaget.

En regel är att investera i en stol med hårda hjul för mjuka golv och då tvärtom vid ett hårt golv. Vanligtvis kan dock hjulen bytas ut på kontorsstolar, så skulle du råka köpa fel så är det inget större bekymmer.

Så innan du inreder ditt hemmakontor eller köper in nya kontorsmöbler, fundera på hur många timmar kontorsstolen kommer att användas och komplettera gärna med ett skrivbord som kan höjas och sänkas för en varierad arbetsställning och en mer välmående rygg.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar