TBE Vaccin – Varför ska man vaccinera sig mot TBE?

TBE Vaccin - Varför ska man vaccinera sig

TBE Vaccin – Älskar du att plocka svamp, blåbär eller gå långa promenader i skogen? Då är du en av dem som kan befinna sig i riskgrupp för att få just TBE. En väldigt allvarlig sjukdom som kan påverka dig resten av livet om det inte behandlas tillräckligt snabbt och effektivt.

Det är fästingar som är orsaken till att TBE sprids mellan djur och människor, så om du befinner dig i en riskgrupp bör du vaccinera dig. Du kan då spendera mer tid utomhus, utan att behöva oroa dig över de små krypen som ligger och lurar på bladen.

Vad är TBE?

TBE är en förkortning av sjukdomens engelska namn Tick Borne Encephalitis. På svenska kallas det oftast för fästingburen hjärnhinneinflammation och drabbar fler svenskar årligen än man kanske tror. Bara i Sverige insjuknar några hundra personer varje år av TBE, där många fall hade kunnat undvikas om fler folk vaccinerade sig mot sjukdomen.

Det virus som är orsaken till sjukdomen sprids mellan djur och människor går via fästingar. Det är därför viktigt att du alltid är försiktig i skogen och skyddar dig själv, på bästa tänkbara sätt för att undvika fästingbett i största möjliga mån.

Symptom vid TBE

Vad som är ganska farligt med sjukdomen är inkubationstiden. Om du har haft en fästing, kan det dröja upp till två veckor innan du upplever några som helst symptom. Första tecknet är vanligtvis huvudvärk eller trötthet, men andra symptom är också vanligt och mildare varianter av TBE ger i princip inga symptom alls, vilket gör sjukdomen ganska svår att upptäcka.

Att man får längre bestående besvär efter att ha insjuknat i TBE är dock ovanligt, även om några fall per år förekommer. Vanligtvis är att man får problem med upprepad trötthet och i ytterst få fall kan man även förlamas.

När bör man vaccinera sig med TBE vaccin?

Det är alltid en stor fördel att vaccinera sig mot TBE om man ofta befinner sig utomhus, då framförallt i skogen eller har en sommarstuga som man spenderar mycket tid i. Om du faller inom en av dessa riskgrupper bör du fundera allvarligt på att vaccinera dig. Det finns även vissa delar av Sverige där TBE är mer vanligt än andra och om du är bosatt i en av dessa områden, är det också en stor fördel om du vaccinerar dig för att undvika risken att insjukna i TBE.

Vad kan man mer göra för att undvika TBE?

Att vaccinera sig mot TBE ger det absolut bästa skyddet. Men om du inte är i en riskgrupp, kanske du inte känner att du vill vaccinera dig och det finns då flera saker som du kan göra för att minska risken för att bli biten av en fästing.

Undvik att gå igenom höga buskage, buskar, gräs eller där det är mer fuktigt. Fästingar älskar nämligen att ligga och lura bland bladen, för att kunna förflyttas mellan olika förbipasserande djur, eller om du har otur så kan det också vara dig själv.

Om du måste passera igenom dessa områden är det viktigt att du täcker kroppen och kollar dig själv efteråt för att se till att inga fästingar har hakat sig fast. Fästingar älskar att bita till ibland annat armveck eller lite mer svåråtkomliga områden som bakom örat. Så var grundlig och be någon att även kolla din rygg efter fästingar efter promenaden.

Skulle du trots allt bli biten, håll koll på området efter att du har avlägsnat fästingen och om rodnad skulle uppstå bör du uppsöka en läkare. Du kan då ha fått borrelia, men om fästingen bär på TBE kan det i värsta fall också leda till en hjärnhinneinflammation. Så var försiktig i naturen och om du är i en riskgrupp, boka tid för TBE-vaccin!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar