Kirskål – Bekämpa det svårrensade ogräset

Kirskål - bli av med ogräset

Kirskål är omtalad som en inte så fullt omtyckt växt. Kirskål är en växt som växer hejvilt i våra trädgårdar och dess förmåga att sprida sig och slå rot gör att allt fler önskar bekämpa den. Det är inte fullt så enkelt att veta hur man ska gå tillväga för att bli kvitt kirskål. Allt fler delar med sig av knep för att lyckas bli kvitt kirskål där det kan komma att krävs tålamod, att ligga steget före och att trötta ut växten för att bekämpningen av växten ska bli lyckad. Kan du inte bli kvitt kirskål kan du använda dess blad i matlagning, som en jakt på lite hämnd.

Kirskål slår rot

Kirskål växer i stora delar av vårt land och mest känd är växten för dess förmåga att etablera sig och sprida sig, och detta fort. Via sina rötter samt frön tillåts kirskål att fortsatt sprida sig och växten kan komma att bli upp till hela 80 centimeter hög. Att kirskål besitter jordstammar, rötter, som gärna sprider sig vidare skapar problem för övriga växter i trädgården då kirskål gärna tar över och tar död på övriga växter för att garantera fortsatt tillväxt. Bortom dess jordstammar som ständigt växer och skjuter nya skott, som sker i en hög fart, sprids kirskål även via dess frön. Dessa frön sprids med vinden och vid kontakt med jorden får kirskål en chans att etablera sig och en ny planta kan börja växa. Dess oerhörda förmåga att sprida sig och att etablera sig skapar stora problem i vår trädgård där kirskål tar död på övriga växter. Detta går dock att bli kvitt, men ett gott tålamod kan komma väl till användning.

Bli kvitt kirskål i din trädgård

Går du i tankarna på att det nu är dags att ge det ett försök att bekämpa kirskål? Det finns några knep att ta till för att bättre lyckas bli kvitt växten en gång för alla. Att bekämpa kirskål på våren sägs vara mest effektivt då denna ännu inte gått i blom. Kirskål är beroende av sina blad och ett sätt att bekämpa kirskål är att ständigt plocka dess blad för att trötta ut dess rötter, men detta kräver ett gott tålamod. Vi som inte besitter ett gediget tålamod eller som önskar bli kvitt växten snabbare finns det ytterligare knep att använda sig utav. Att gräva upp plantan är en metod de flesta provar sig på där det är viktigt att ta djupa spadtag och gräva djupt för att komma åt samtliga rötter. Att kväva plantan är också en väl beprövad metod där du via att lägga en markduk eller svart plast över växten kan komma att lyckas med att kväva växten, detta sägs ge goda resultat om detta sker i relation till att du tidigare plockat dess blad och strypt dess tillgång till näring.

Kirskål och dess blad i vår mat

Det kan kännas svårt att bli kvitt kirskål och ibland är detta en omöjlighet och vi tvingas ge vika. Vi kan begränsa dess fortsatta tillväxt och vi kan nyttja dess blad i vår matlagning. Dess blad är fulla av mineraler och vitaminer som vi kan ta användning av. Allt fler väljer att använda dess blad i soppor, pajer och stuvningar som hjälper till att stärka vårt immunsystem. Kan du inte bli kvitt kirskål helt kan du använda dess blad för att utvinna rejäla mängder med nyttigheter, kanske kan detta ses som en lite hämndaktion.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar