Planera din trädgård – Så planerar du din trädgård på bästa sätt

Planera din trädgård – I din trädgård finns det många möjligheter om du planerar den väl. Trädgården har många funktioner – en plats att slappna av, att samlas på och en plats där barnen kan leka. Du vill därför att den ska vara fin och omhändertagen.

Oavsett om du har en stor trädgård eller en mindre finns det mycket du kan göra för att få den trädgård du drömmer om. Allt från att plantera äppleträd, blommor och grönsaker – du kan göra det mesta i trädgården själv. Allt som krävs är lite tid och tålamod för att det ska bli bra.

I vår guide kommer vi ge dig tips om hur du planerar din trädgård på bästa sätt för ett drömmigt slutresultat

Planering är A och O

Planeringen är det viktigaste när det kommer till att få till en bra trädgård. Innan du börjar att köpa hem växter, träd eller grönsaker måste du först veta att du har plats för dessa. Det finns växter som kan sprida sig snabbt, så du måste tänka på hur du planterar dessa i trädgården. Du kan börja att ta hand om din trädgård alla säsonger och du behöver inte vänta till varmt väder. Den bästa tiden att plantera är faktiskt under lite mer regniga perioder.

Lär känna din trädgård

Du måste först lära känna din trädgård för att kunna planera din trädgård. Sverige kommer i åtta olika växtzoner. Eftersom det svenska klimatet är så annorlunda från berg, ljus och väderförhållanden har landet delats in i olika växtzoner. Genom att ta reda på din växtzon du tillhör kommer du att kunna välja växter, frukter och grönsaker som bäst kommer att klara sig i din zoon. Står det “Zon 4” på en växt innebär detta att den klarar Zon 1-4.

Något annat att tänka på är din jord. Du vill naturgödsla din jord, vilket du kan göra med jord från kompost, kogödsel eller benmjöl. Planteringsjord är något annat du kan tillföra. Finns det många soliga platser i din trädgård eller är det mest skugga? Olika växter, träd och grönsaker har olika behov av plantering.

Plantera växter

Efter att du tagit reda på vilken växtzon du tillhör är det dags att planera de växter som kommer att trivas i din trädgård. Tänk på din rabatt som en målning. Du bör bestämma dig för vilka färger och moment som ska med på målningen innan du börjar att måla. Tänk på vilka färger du vill din trädgård ska ha och vilken säsong växterna kommer att blomma. Finns det blommor du verkligen älskar ska du definitivt ha med dessa i din planteringsplan. Alla blommor har dock olika skötselråd, tänk därför på att placera växter med liknande behov tillsammans.

Plantera träd

Fruktträd är något som varje trädgård borde ha. Många tror att fruktträd är svåra att ta hand om, men detta är inte sant. Fruktträd är enkla att plantera och kräver faktiskt inte speciellt mycket underhållning. Vattning krävs för det mesta enbart under torra perioder. Du kan plantera de flesta fruktträd året runt, så länge marken inte är frusen.

Ska du plantera ett flertal, behöver du dock ge de tillräckligt med rum från varandra. Placeringen av ditt fruktträd är också viktigt. Ofta vill fruktträd vara i solljus eller i halvskugga för att växa till sig som bäst.

Plantera grönsaker

Allt fler drömmer idag om att plantera sin egen mat i trädgården. Det är ett projekt hela familjen kan ta del av, inklusive barnen. För att plantera grönsaker krävs det inte en stor trädgård, endast planering om vart och vilka grönsaker du ska plantera. Det finns dock vissa grönsaker som inte ska växa tillsammans, medan andra mår bättre av att bli planterade nära varandra. Djupet är även viktigt när du planterar dina grönsaker. Du måste därför läsa på noggrant om varje grönsak och deras skötselråd.

Slutligen

Att få till din drömträdgård kräver visserligen en hel del planering och arbete för bästa möjliga slutresultat, men om du lyckas planera ut vilka växter som är fördelaktiga att köpa och vart de ska planteras så är det en otroligt givande sysselsättning som både ger dig färska grönsaker och mogna frukter tagna direkt från din trädgård till ditt matbord!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar