Uteköksguiden: Njut av att laga maten tillsammans i ett utekök

Uteköksguiden

Köket är en samlingsplats för hela familjen. Att samlas tillsammans för en måltid är något som är speciellt, där minnen skapas och där alla kan ha kul tillsammans. Om du är en person som tycker om att hålla i middagar och att laga mat kan ett utekök vara en god investering.

Att ordna ett utekök är något som har blivit allt mer populärt i Sverige de senaste åren. Trots att det inte går att använda köket året runt är det något som kan användas flitigt under de varma månaderna. Det finns många alternativ när det kommer till att välja ett utekök, allt från vad för arbetsytor du vill ha och vilket material det är byggt av.

Vill du veta mer om att bygga ett utekök och använda det? Fortsätt läsa vår guide nedan!

Att välja det rätta uteköket

Det första valet du måste göra är vad för sorts utekök du vill ha och vad det måste innehålla för att det ska vara rätt för dig. Vill du ha en grill till ditt utekök eller kanske en stenugn? Även designen på köket är viktigt. Du vill såklart att ditt utekök ska passa in med ditt hus, din trädgård och din inredning.

Idag är det populärt att använda trä för sitt utekök, vilket ger en mer skandinavisk känsla. Om du väljer ett utekök av trä är det däremot viktigt att du har i åtanke att det kontinuerligt behöver behandlas för att det ska vara hållbart i längden. Det är lätt att trä bryts ner genom åren om det inte blir omhändertaget på ett korrekt sätt.

Andra populära material för ett utekök är natursten, betong och rostfritt stål som är bättre material för att det ska stå emot alla väder. Du bör helst välja ett utekök som kan stå ute året runt, både för att det är enklare, men även för att du ska kunna använda det under varmare dagar under vinterhalvåret. Ett utekök håller bättre om du bygger fristående väggar och tak för att skydda ditt utekök mot det svenska klimatet. Du kan då stå ute och laga mat även om det skulle blåsa på ordentligt.

Placeringen av köket är också något att tänka igenom noga. Du vill att det ska vara enkelt för dig att ta dig till uteköket från huset. Vad behöver ditt utekök? Behöver du ha tillgång till el och vatten? Då behöver du även ha anslutningsmöjligheter för detta.

Anlita hjälp för att bygga ditt utekök

När du bygger ett utekök vill du att det ska bli rätt från början så att du kan använda ditt utekök direkt. Om du känner att du inte har kunskapen att bygga ett utekök själv kan du självklart anlita en firma för att hjälpa dig att bygga ditt utekök. Fördelen med att anlita en firma är att du slipper allt slitjobb med att bygga ett utekök själv, och att det många gånger även går snabbare.

Du får även en garanti på det utförda arbetet av firman. För att få det bästa priset är det alltid värt att få några kostnadsfria offerter från olika firmor. Glöm inte heller bort att ROT-avdraget är gällande för att bygga ett utekök med ett skatteavdrag på 30 % av kostnaden.

Bygg ditt kök själv

Om du istället väljer att bygga ditt utekök själv kan du med fördel köpa ett färdigt utekök som skickas direkt från en leverantör till din dörr. Monteringen av detta är sedan smidigt och enkelt även för dig som kanske inte direkt är bra på DIY.

Har du en fast budget du behöver hålla dig till och vill spara pengar? Då kan ett alternativ vara att du bygger uteköket helt själv. Planeringen är då det som är viktigast. Använd dig av det som redan finns i din trädgård i den mån det går för att bygga ditt utekök. Ett tips här är att exempelvis använda en av husets väggar för ditt utekök. Leta dock inte efter det allra billigaste materialet för ditt utekök för att hålla kostnaden så låg som möjligt, utan välj ett material som faktiskt är hållbart. Det blir både billigare i längden, och dessutom mer miljövänligt.

Sammanfattning

Att spendera tid utomhus är bra för själen och kan vara något som laddar batterierna efter en lång arbetsdag. Ett sätt att spendera mer tid utomhus kan vara att flytta ut matlagningen, för den som älskar att laga mat. Genom att flytta ut matlagningen kan hela familjen dessutom vara tillsammans istället för att en står inomhus och lagar mat, medan de andra är ute i trädgården. Matlagning är roligare tillsammans och genom att investera i ett utekök, kan du blanda nytta med nöje!

Länkar och referenser

https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotochrutarbete.4.2e56d4ba1202f95012080002966.html

https://www.expressen.se/skonahem/inredning/uterum/15-basta-tipsen-for-utekok/

https://www.byggahus.se/kok/bygga-utekok-sjalv