Fördelar med loftsängar

Inlägget görs i samarbete med Solhem inredning

En loftsäng är kanske inte den allra mest traditionella sängen och många finner det lite bökigt att montera och använda den. Har du mycket utrymme i hemmet så är en vanlig säng oftast en självklar investering, men om du istället har en mindre yta att inreda så kommer en loftsäng att ge dig flera fördelar.

I denna artikel listar vi fördelarna med loftsängar och vad man bör tänka på under köpet!

Vad är en loftsäng?

Men hur skiljer sig då en vanlig säng från en loftsäng? Den mest markanta skillnaden är såklart att loftsängar är betydligt högre och gör att du sover närmare taket. Loftsängar finns tillgängliga i flera olika storlekar, där du sedan kan göra ett personligt val av storlek.

Om du kommer att sova ensam i sängen så kanske en enkel loftsäng är tillräckligt. Men om du däremot letar efter en loftsäng till dig och din partner så kommer ni att behöva en bredare modell som gör att ni kan sova bekvämt.

När behöver man en loftsäng?

En loftsäng är en särskilt bra investering när du bor mindre och därmed har begränsat med utrymme för en säng och annan inredning. Den extra platsen under sängen gör att du kan få rum med ett skrivbord eller en mysig TV-hörna, vilket därmed ger rummet fler möjligheter.

Det är dock viktigt att du tänker på hur stegen är utformad, så att den inte är i vägen eller kommer att dela av rummet på ett konstigt sätt. Allra bäst är om stegen kan monteras på sängens kortsida, vilket gör att du kan nyttja utrymmet under sängen till fullo.

Hur väljer man rätt loftsäng?

Det största problemet med loftsängar är oftast att hitta en modell som passar dig allra bäst. Fundera på hur stor säng du behöver och vart den ska placeras i rummet.

Höjd och bredd

Här är det värt att ta fram ett måttband för att säkerställa att sängens ben inte är i vägen, att sängen fyller sin funktion i rummet och att den inte är för låg så att du ändå inte kan använda utrymmet under sängen. Det finns nämligen flera olika typer av loftsängar och höjden på sängen kan skilja sig väldigt mycket mellan olika varianter.

Mät därför hur högt det är till taket, så att du inte får dig en överraskning när sängen levereras. Du vill heller inte vakna mitt i natten och riskera att slå i huvudet i taket och att det blir svårt att komma ur sängen.

Konstruktion

Du vill kunna sova lika skönt i en loftsäng som i en traditionell modell och det är därför viktigt att du också har loftsängens konstruktion i åtanke. Du ska kunna vända dig i sängen utan att det känns ostabilt. Det är just därför många föredrar loftsängar som är tillverkade i trä, då många upplever att konstruktionen är mer rejäl än en säng i stål.

Så har du ett mindre sovrum att inreda, kika på en loftsäng och du kan spara massor av plats!