Konsten att välja rätt matgrupp för hemmet

Konsten att välja rätt matgrupp för hemmet

Inlägget görs i samarbete med Nordiskarum

Det är just runt matbordet som många familjer verkligen tar sig tiden att prata med varandra och det är även matbordet som är den möbel som står i främsta fokus när man bjuder över nära och kära på en god bit mat eller dryck. Eftersom matbordet har en sådan central plats i mångas vardag, så är det såklart lite extra viktigt att du gör ett val som passar dig och lägger ner lite tanke bakom köpet.

Ett för litet eller stort bord kan snabbt bli ett problem, vilket kommer leda till att det inte fyller sin rätta funktion och kanske inte ens används särskilt ofta. Så vad ska man tänka på vid köp av matbord och vilken av alla olika modeller av matgrupper passar bäst för just ditt hem?

Rätt bord för din familj

Det allra första du måste ha i åtanke är såklart din familjesituation. Hur många bor i hushållet och kommer att använda bordet samtidigt? Detta är vad som bör ligga som grund för valet, där du därefter sedan kan fokusera på att välja en matgrupp som har en passande design och material som gör den till ett bra val inredningsmässigt.

Hur väljer man rätt storlek?

Om ni är fyra stycken i familjen, ska bordet således vara tillräckligt stort för att ni alla ska kunna äta samtidigt. Men en fördel är då också om den har utrymme att addera några fler platser vid behov.

Ett vanligt och praktiskt sätt är att välja ett bord som antingen kan fällas ut eller där en förlängningsskiva kan adderas för att göra bordet extra rymligt när du har gäster över eller hela släkten kommer på besök.

Val av material

Sedan ska bordet såklart anpassas efter vart i hemmet det ska användas och hur övrig inredning ser ut. Här är valet av material av allra största betydelse, där trä helt klart står högst upp på listan. Trämöbler ger även rummet en fin karaktär, är hållbart och går att köpa i flera olika val av träslag för att du ska kunna göra ett mer personligt val.

Bord som är tillverkade av en kombination av glas och metall är även det vanligt, men då framförallt när det kommer till köksbord och man vill att det ska ge ett mer minimalistiskt intryck.

Matgrupper för utomhusbruk

Även under sommaren vill man kunna samla hela familjen eller sina vänner för en härlig stund tillsammans och en god bit mat. Men när vädret är fint, kanske man inte vill spendera dagen inomhus. Valet av matgrupp för utomhusbruk är därför även viktigt och nödvändigt när du har en trädgård att använda under sommaren. Här är det viktigt att materialet tål olika typer av väder och att det behandlas för att du inte ständigt ska behöva släpa bordet in och ut ur förrådet.

Så ha din familj och ditt boende i åtanke för att sedan kunna köpa en matgrupp som ni kan använda för flera olika typer av sociala sammanhang!