Ny tvättmaskin, investering eller kostnad?

Ny tvättmaskin, investering eller kostnad?

Ny tvättmaskinNär det kommer till investeringar till hushållet är det oftast frågan om lite större kostnader för inköp. När det gäller husgeråd och vitvaror är det för de allra flesta frågan om en större kostnad. Därför är det viktigt att fundera över sitt köp innan man slår till!

Det första man bör ha i åtanke är vilket behov man fyller med sin nya tvättmaskin. Är det en produkt som ska ersätta en tidigare tvättmaskin eller är det en nyinstallation?

Om det är en ersättningsprodukt man är ute efter så kan man ofta utgå från den maskin man faktiskt ersätter, i alla fall i de fall man varit nöjd, men tänk till på om det finns nyare funktioner på nya maskiner som man kan ha glädje av. Exempel på sådana kan vara bland annat självdosering eller olika tvättprogram.

I det fall man köper en helt ny tvättmaskin för nyinstallation så är det givetvis ännu viktigare att man ser över sina behov och möjligheter. Om man bor i en mindre lägenhet med en begränsad yta kan det till exempel vara så att man unnar sig en tvättmaskin som vardagslyx, då kan det vara väl så mycket värt att ha en mindre maskin som är toppmatad. Dvs att luckan för inmatning sitter ovanpå maskinen och därmed går att placera på en plats där man inte kunnat placera en traditionellt utrustad maskin.

Populära tvättmaskiner på rea just nu!

Fler aspekter att tänka på

En annan oerhört viktig aspekt är faktiskt vad som ska tvättas och hur ofta man kommer tvätta. För den som bor i ett hyreshus eller en fastighet med separat tvättstuga kan det handla om att man helt enkelt vill kunna tvätta enklare plagg och underkläder under veckorna medan man kör ett större lass med sängkläder och så vidare en gång i månaden. Har man små barn kan det också finnas ett stort värde i att snabbt kunna tvätta en mängd kläder för ombyten eller om olyckan varit framme och inga fler rena plagg finns att tillgå.

I vissa fall är det också så att man behöver både tvättmaskin och torktumlare och även här kan det handla om att vara kvadratsmart och ytmaximera sitt hem. Kanske du har plats för en maskin men inte två och då är det ju oerhört lämpligt med en kombinerad tvätt- och torkmaskin. De går också ofta att tvätta med ett program som automatiskt övergår i torktumling efteråt, perfekt om man sätter igång en maskin medan man går till jobbet exempelvis. Det man ska ha i åtanke i detta fall är att dessa maskiner oftast har en lägre kapacitet än en helt vanlig tvättmaskin eller torktumlare.

Hur mycket eller ofta man tvättar påverkar givetvis också energiförbrukningen, om man är en småbarnsfamilj eller väldigt många personer i hushållet som därmed konsumerar mer tvätt kan det vara värt att titta på den nya tvättmaskinens energimärkning. Man betygsätter energieffektiviteten beroende på hur energisnål eller effektiv tvättmaskinen är, A är mest energisnål medan G är mer energikrävande. Ofta är de maskiner som är mindre energisnåla lite dyrare att köpa men i gengäld är de billigare i drift. Men om man tvättar lite och sällan kan det faktiskt vara värt att lägga pengarna på en med sämre energiklass eftersom det blir volymen som avgör förbrukningen.

Installation

Att installera sin tvättmaskin får man egentligen göra på egen hand förutsatt att eluttag som används i våtutrymme (eller annanstans) är installerat av en behörig elektriker. Att koppla vatten bör också en fackman hantera men om man ersätter en gammal maskin går det alltså att installera den nya maskinen på egen hand. Att använda en felaktigt installerad vitvara kan vara förenat med livsfara speciellt när det rör sig om både el och vatten. När man gör sig av med en gammal maskin är det viktigt att se till att den tas väl om hand på en återvinningscentral så att inga eventuella gifter eller liknande hamnar i naturen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar