Så hittar du rätt hantverkare

Så hittar du rätt hantverkare

Så hittar du rätt hantverkare – Att hitta kunniga hantverkare kan kännas krångligt, speciellt om du inte är helt säker på vad som gäller inför att anställa någon och det kan vara många frågor som dyker upp under planeringens gång.  

Vare sig det är för större eller mindre renoveringsjobb så finns det en hel del att hålla utkik efter. Vi går i denna artikel igenom de allra vanligaste frågorna för att hitta rätt hantverkare! 

Olika typer av hantverkare  

Det första steget är att tänka igenom vilken eller vilka typer av hantverkare som ni behöver. Detta är olika beroende på vad i ert hem som ska renoveras.

Om det till exempel är ett badrum som ska få en renovering så är det viktigt att den som utför jobbet har en vana att arbeta med badrum, vattenledningar och våtutrymmen. Detsamma gäller om ni istället behöver hjälp med andra delar av huset som rör elektricitet och ström.  

I många fall är det lätt hänt att man känner att jobbet går att göra själv, men det är viktigt att tänka på att du faktiskt enligt lag inte får genomföra alla renoveringsarbeten själv. Detta gäller främst VVS- och elarbeten. Om det uppstår en skada kan det få stora konsekvenser när det kommer till försäkringar och liknande.  

Var hittar man rätt hantverkare?  

Att hitta rätt hantverkare kan kännas som att leta efter en nål i en höstack, men det finns hjälpmedel! Det finns idag många hemsidor som hjälper dig att hitta rätt hantverkare, och de allra flesta är dessutom helt kostnadsfria.

Det enda du behöver göra är att fylla i ett formulär där du beskriver vad du behöver hjälp med och efter detta får du olika erbjudanden och offerter från seriösa hantverkare.  

Anställa hantverkare – att tänka på  

När du har bestämt dig för vilket företag du vill anställa så har det blivit dags att skriva avtal. Detta är viktigt då det genom detta avtal är det som du kommer ha i ryggen om någonting skulle gå fel under själva renoveringen.  

Här går vi igenom steg för steg vad vi tycker är viktigt att ha i åtanke innan, under och efter en renovering där du anställt en eller flera hantverkare.  

Gör din research 

När du hittat den hantverkare som du tror passar så rekommenderar vi att kontrollera om de har tidigare skulder genom att kontakta Kronofogden eller Skatteverket. Där kan du se om det finns risk för att företaget ska gå i konkurs innan arbetet är klart.  

Skulle detta ske så finns det tyvärr inte mycket du som konsument kan göra för att få tillbaka pengar eller annat om ett jobb skulle bli ofärdigt. Du kan också kolla upp vad tidigare kunder säger om företaget för att se om de är och gör vad de utger sig för att vara.  

Använd dig av skriftligt avtal  

Med skriftligt avtal så undviker ni flera av de missförstånd som annars kan uppkomma från båda parter. Det som ska finnas med i avtalet är priset för jobbet som ska utföras och när det är beräknat vara klart. Det är också bra att ha med hur tilläggsarbeten ska hanteras.  

Om du har ett fast pris så är det detta som gäller och ska inte överstigas. Om du däremot har fått ett ungefärligt pris av hantverkarföretaget så får detta inte överstigas med mer än 15 procent, om inget annat uppges i avtalet.  

Om du inte är nöjd  

Om du inte är nöjd med arbetet som utförts så har du alltid rätt att klaga, i vissa fall ända upp till 10 år efter utfört arbete. Det bästa är dock att göra en god efterforskning innan du anställer någon så att risken för att du blir missnöjd förblir liten.