Välj rätt häckväxter till din trädgård

Välj rätt häckväxter

Har du bestämt dig för att köpa häckväxter till din trädgård, men vet inte vilken typ av växt som mår bäst på din tomt? Olika häckväxter trivs bäst i olika slags klimat, där en del exempelvis inte tål mycket vind, och andra mår bättre i mycket sol. Vi hjälper dig genom djungeln av häckväxter för att du ska kunna göra ett bättre val.

Välj rätt häckväxter till din trädgård utefter klimat och vilket intryck du vill ge din tomt!

Varför är häckväxter ett bra alternativ i din trädgård?

Det finns många olika slags häckväxter att välja mellan, där en del växter mår bättre i vissa klimat än andra. Många väljer häckväxter till trädgården just för att de är så pass lättskötta och ger ett inbjudande intryck samtidigt som de är bra växter för dig som vill rama in trädgården. Du kan välja att endast köpa en typ av häckväxt för en stilren känsla, eller kombinera flera olika typer för en mer lummig trädgård.

Vad kan påverka mitt köp av häckväxt?

Innan du inhandlar en häckväxt är det bra att du läser på innan om olika sorter och vad för yttre faktorer de behöver för att kunna växa sig höga och täta. Bor du exempelvis i ett område där du har mycket nederbörd eller kyla kommer du behöva välja en häckväxt som klarar tuffare klimat och kan växa sig stark även utan mycket sol. Andra faktorer såsom vind och jordmån spelar även stor roll i valet av häckväxt.

Klassiska och täta häckväxter

Om du är ute efter en grön häck istället för blommande som är tänkt för att rama in din trädgård och även fungera som inskyddssyn har du ett flertal olika häckväxter att välja mellan. Ett klassiskt alternativ är Murgröna som häckväxt.

Murgröna är mycket lätt att plantera och underhålla, och är dessutom väldigt vinterhärdig och håller sig grön och fin även vid kallare temperaturer. De är perfekta som insynsskydd då växten består av ett tjockt bladverk och kan växa sig hög med hjälp av ett stöd som exempelvis ett stängsel. De trivs i alla jordtyper och för att hålla växten tät och grön så bör den beskäras cirka två gånger om året.

Ett annat alternativ är häckväxten Buxbom. Denna typ av häckväxt är en av de mest kända i Sverige och har odlats i trädgårdar och rabatter i århundraden. Buxbomen växer relativt långsamt, cirka 10-20 centimeter per år och lämpar sig bäst som en låg häck i din trädgård.

Den bästa tiden att plantera Buxbom är på hösten för att växten ska hinna slå rot på vintern, men det går även att plantera den under andra årstider om så önskas. Även Buxbom förblir vackert grön året om och är en växt som passar de flestas trädgårdar oavsett vart i landet du bor. 

Hur ofta behöver du vattna din häckväxt?

Att vattna din häckväxt rätt är A och O för att du ska kunna få din växt att må optimalt. Direkt efter plantering är det extra viktigt att du vattnar rätt utefter den jord du planterat i och att du under cirka två års tid hjälper din växts rotsystem att få ett bra grepp om marken så att den sedan själv kan ta upp både den näring och det vatten den behöver.

I lerig jord tar det längre tid för vattnet att mätta jorden då det blir svårare att tränga igenom leran för att nå rötterna. Vid sandjord tränger vattnet istället snabbare igenom, vilket kommer innebära att du behöver vattna din växt mer.

Du kan därför göra ett jordtest hemma för att se hur snabbt vattnet tar sig igenom cirka 30 centimeters djup för att få en bättre uppfattning kring hur mycket du kommer behöva vattna. I regel så brukar det rekommenderas att vattna sina häckväxter cirka 1-2 gånger i veckan beroende på mängden nederbörd som ditt område har.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar