Vilken madrass passar just dig?

Vilken madrass passar just dig?

Sömn är en stor och viktig del av livet – vi tillbringar omkring en tredjedel av våra liv sovandes, så underlaget bör vara optimerat för just dig och de sovställningar du finner bekvämast.

Vilken madrass du väljer att sova på spelar stor roll för hur du upplever din nattsömn. Sängen avgör kvaliteten av din sömn och spelar inte minst roll i din hälsa och ditt allmänna välmående. Om du vaknar med ryggvärk så kan det vara en god indikator på att din madrass inte ger dig tillräckligt med stöd.

Rätt typ av madrass

Madrassen är en av de viktigaste delarna i din säng och det är viktigt att du väljer den bästa madrassen för din kropp. Madrassens design beror på dina behov och det är därför individuellt om du har mest nytta av en resårmadrass, skummadrass eller en bäddmadrass.

En resårmadrass är uppbyggd av system av metallfjädrar, så kallade resårer, som sköter viktfördelningen över hela madrassen, och den innehåller också åtminstone ett lager skum för ökad bekvämlighet och stabilitet.

Skummadrassen består av någon typ av skum, till exempel minnesskum eller latex, som ger stöd och formar sig efter kroppens konturer.

Bäddmadrassen kommer i varierande tjocklekar och med olika slags fyllning beroende på kvalitet och prisklass, och den används företrädesvis i kombination med annan madrass, eller som översta skikt med resårbotten eller ramsäng som bas.

Fasthet

När du väljer madrass är madrassens fasthet av största vikt. Madrassens fasthet talar om hur hård eller mjuk din madrass måste vara för att den ska passa din kropp. Om du är liten och rund behöver du vanligtvis en hårdare madrass än om du är lång och smal. För att säkerställa att du hittar rätt madrass för just dig rekommenderas det att prata med en sängexpert. Hos SENG kan du få hjälp med val av rätt madrass i deras fysiska butiker.

För hård madrass

Om madrassen är för hård så sjunker inte höfter och axlar ner i madrassen, vilket gör att midjan och ländryggen inte får det optimala stödet. Om din madrass är för hård kan det göra att du ligger snett med ryggen, vilket kan skapa problem med rygg och nacke på sikt. Om du sover på en madrass som är för hård stängs blodtillförseln och nervbanorna, särskilt vid höften och axeln, och behovet av att vända sig ökar avsevärt, vilket är störande för sömnen.

För mjuk madrass

Om madrassen är för mjuk sjunker kroppen för långt in i madrassen. Det kan jämföras med en hängmatta, där kroppen pressas ihop i onödan. Om du sover på en för mjuk madrass kan kroppen sträcka ut ligament, leder och muskler, vilket kan orsaka mycket smärta.

Rätt madrass

Du har hittat den perfekta madrassen när madrassen ser till att kroppen ligger jämnt. Du kan se detta när höften och axlarna sjunker ner i madrassen och därmed skapar en rak ryggrad. Madrassen ger alltså det perfekta stödet för både midja, axlar och höfter. Rätt madrass kan vara en resårmadrass, latexmadrass eller en skummadrass och ofta beror det på vad du själv föredrar. Att välja rätt madrass är en blandning av personliga önskemål och kroppsbehov. För att hitta rätt val just för dig bör du prata med en expert, exempelvis hos SENG.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar