Tapetsera hemmet själv – Detta behöver du ha i åtanke!

Tapetsera hemmet själv

En ny tapet kan förändra ett helt rum och är ett bra alternativ till att måla dina väggar. Att tapetsera hemmet själv är någonting alla kan göra om du är noggrann och har rätt metod. Vi hjälper dig i denna artikel att tapetsera hemmet själv med ett fåtal, enkla knep! 

Varför tapetsera ditt hem? 

Tapetsering är en flera hundra år gammal metod för att förändra dina väggar och pryda dem med mönster och olika färgkombinationer. Att tapetsera om dina väggar är ett bra sätt att ytrenovera sitt hem eller helt enkelt bara behöver en förändring. Att tapetsera om en vägg istället för att måla är speciellt att rekommendera om du exempelvis vill ha mönstrade väggar eller väggar med detaljer som inte går att måla själv.

Det ger även ett snabbt resultat med en ombonad känsla med oändligt många olika mönster som du kan välja på. Tapeter kan variera stort i pris, så en god idé är att beräkna hur många tapetrullar du kommer behöva för hela ditt rum för att bättre kunna hålla dig till din budget. 

Papperstapet eller konstfibertapet? 

Det första du behöver bestämma dig för är om du ska köpa papperstapet eller konstfibertapet. Papperstapet är en mer klassisk tapet, men lite svårare att sätta upp medan konstfibertapeten är tjockare och lite lättare att tapetsera med. 

För pappertapetens våder så skärs de på förhand och här behöver man ha koll på mönsteranpassningen. Rulla ut limmet på tapeten och låt tapeten ligga och dra en stund innan du tapetserar upp den. När limmet torkat så krymper tapeten en aning.

Det är därför en god idé att sätta upp denna typ av tapet med en överlappning så väggen inte syns i skarven när limmet och tapeten torkat klart. 

En konstfibertapet kallas även för Easy Up och är en tapet av konstfiber som istället sväller och är formstabil, och som inte krymper på väggen. Du kan därför sätta våderna kant i kant för att skarven inte ska synas.

För konstfibertapet appliceras limmet direkt på väggen och sedan kan du dra upp tapeten ur rullen och skära till den exakta längden på väggen. 

Vad har du för underlag och vägg? 

Vad för vägg och underlag du har påverkar även din tapetsering och den typ av tapet du bör välja för din vägg för enklast applicering. Om du har ett underlag med en färgstark eller mönstrad vägg, eller om den är lite bucklig är en tjockare tapet som konstfiber mer förlåtande för att den gamla tapeten inte ska lysa igenom. 

Om du väljer en papperstapet är det extra viktigt att underlaget är jämnt, så har du gamla skruvhål eller tapetskarvar behöver du både slipa och spackla för ett gott resultat.

Du kan även med fördel måla din vägg i en liknande färg som din nya tapet, då tapeten kan krympa lite och en del av väggen kommer synas. Innan du sätter igång att tapetsera behöver du se till att väggen är både dammfri och ren.  

Vilka material och verktyg behöver du? 

För att göra din tapetsering så enkel som möjligt finns det en hel del verktyg som kan vara bra att ha hemma. Du kommer behöva följande: tapetseringsord, måttband och penna, borste, trasa, tapetseringsverktyg, vattenpass, vass kniv och en målarrulle. 

Tapetseringsbord är bra att ha när du ska skära din tapet precist och rakt. Använd en lång linjal och kniv för att skära tapeten så den inte går sönder.  

Med en målarrulle kan du rulla ut klistret eller limmet på ett snabbt och effektivt sätt. Använd penseln till hörn och kanter. Med borsten och tapetseringsverktyg kan du jämna ut tapeten och få bort bubblor i tapeten. Med trasa och vatten kan du torka bort lim som är överflödigt på tapeten, detta gäller speciellt för papperstapet. 

Justera tapeten för överlappning 

Börja alltid din tapetsering vid sidan av rummets fönster. Om du har överlappande papperstapet är detta mer viktigt då skuggor syns mindre när överlappningen når ljusinsläppet. Detta då ljuset lyser på skarven och inte över den.

Beroende på vad du har för tapet kommer tapetvåderna inte gå ihop när de möts. Det är bäst att göra justeringar ovanför fönster och i hörn för att de ska synas så lite som möjligt. 

Detta är extra viktigt om du exempelvis har en tapet i ett barnrum med djur eller föremål, så du inte behöver skära av delar av motivet på en synlig plats i rummet.  

Hörn och taklister 

Det är svårt att få en tapetvåd att passa perfekt i ett hörn då hörn i regel inte är helt raka. Det är svårt att jobba med en bred tapet vid små utrymmen, så ett alternativ är att skära till tapetvåden på förhand. Mät ut tidigare tapetkant till hörnet och lägg till någon centimeter för att vara säker.  

Skär sedan till tapetvåden och limma upp på väggen så den når en centimeter över hörnet och ta den bortskurna delen och limma upp från hörnet längs väggen. Om du behöver kan du göra en liten överlappning här.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar