Vilken såg passar till vilket arbete?

Vilken såg passar till vilket arbete?

Inlägget görs i samarbete med Vepax

En såg är ett verktyg som kan vara bra att ha i alla hushåll. Om du gillar att skapa eller jobbar som hantverkare så är en såg ett måste att ha i hemmet. Att bygga egna möbler, en träkoja till barnen eller ny liten bod är bara några av de få saker du kan skapa med hjälp av en såg. Känslan att kunna skapa något själv är oövervinnelig!

Det finns otroligt många olika varianter som kan användas till flera saker. De flesta sågarna är skapade för att kunna kapa eller skära i trä, men det finns även andra sågar som gör det möjligt för dig att skära i andra material som metall. Vilken såg passar till vilken typ av jobb?

Olika typer av sågar

Bordssåg

Bordssågar kan även gå under namnet bordcirkelsågar och är främst optimala för arbeten i stora volymer av trämaterial. Denna såg kan användas för att såga trä, metall, plast och andra byggmaterial. Varför den just heter bordssåg är för att beskriva platsen den behöver stå på för att kunna utföra sitt arbete. En bordssåg säljs antingen redan med en förmonterad bas eller så måste den monteras på en stabil bas av användaren.

Material skärs av med hjälp av en sågklinga som materialet matas förbi. Det gör det möjligt för dig att göra raka och extra snitt på de angivna linjerna men det beror på ditt verktygs kvalitet. Däremot så handlar det alltid om att dela upp olika material.

Sågbladen på bordssågen är utrustade med olika tandningar som definierar vilket typ av material de är lämpliga för. Med en bordssåg kan du i allmänhet såga ungefär allt som kan användas för andra arbeten eller hantverk som du gör själv. Om du är ute efter en bordssåg så har ett flertal onlinebutiker ett stort utbud av olika bordssågar med olika funktioner. 

Tigersåg

Tigersågen som även kan kallas för rivningssåg eller bajonettsåg, är en såg som man kan använda vid arbete med många olika material.

Den används oftast när ett material behövs kapas. Det spelar ingen roll om det är metall, plast, glasfibrer, gips, trä eller puts. Denna såg kan användas vid många olika tillfällen och med rätt blad så kan den skära igenom det mesta. 

Motorsåg

En motorsåg vet vi alla vad det är och den behöver ingen stor presentation.  Detta är ett mycket kraftigt och mångsidigt verktyg. Man använder det vanligtvis för att fälla träd eller kvista av eller för att klyva ved med. Motorsågar kan vara bensindrivna, nätdrivna och batteridrivna.

Bågsåg

En bågsåg används för grov snickeri eller för att fälla träd och är förmodligen något du använt dig utav i träslöjden. De går lika bra att använda när det kommer till färskt virke eller torrt virke. Bågsågen är en större typ av handsåg med en båge som är gjord av stål och ett sågblad som är spänt mellan bågens ändar.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar