Byta ytterdörr – Vad du behöver tänka på! 

Byta ytterdörr

Har du funderat på att byta ytterdörr? En ytterdörr fyller väldigt många viktiga funktioner och en mycket fin, säker och hållbar dörr ska självklart väljas med omtanke.  

En ytterdörr fyller väldigt många viktiga funktioner. Den ska välkomna dig varje dag och även när du har gäster över och så ska den fungera som ett skydd och hålla allt oinbjudet utanför. Så hur byter man ytterdörr och vad behöver man tänka på? Här nedan finner du dina svar! 

Saker att tänka på när du ska byta ytterdörr 

När du ska byta ytterdörr så är det framförallt viktigt att tänka på vilket material du ska byta till och hur säker den är. Alla dörrar har olika egenskaper och en del är viktiga att tänka på innan du väljer ditt val av din nya ytterdörr.  

Om du bor nära en vältrafikerad väg eller i ett trapphus där det är väldigt högljutt så kan det vara bra att välja en dörr som är ljudisolerad. Du bör också tänka på hur vädertålig den behöver vara och på ljusinsläppet. En dörr med en speciell brandsäkerhet som kan stå emot både bränder och farliga gaser är ingen dum idé för dig som till exempel bor i en lägenhet där elden kan sprida sig i trappuppgången.  

Det är även viktigt att tänka på storleken, du vill varken att den ska vara för stor inåt eller utåt och att du väljer en säkerhetsdörr som står emot inbrott. Elektroniska dörrlås är mycket populära och säkra mot inbrott. Se därför  till att investera i en dörr som har alla egenskaper som fyller dina behov. Om du vill känna dig extra säker kan det vara en god idé att även investera i en övervakningskamera i anslutning till ditt hem.

Så byter du dörr: 

När du väl köpt en dörr som uppfyller alla dina krav är det dags att montera upp den. För detta arbete så krävs det lite arbete, men framförallt tålamod för att kunna få dörren på rätt plats.  

1. Ta bort den befintliga dörren 

Detta första steg är ganska självklart och det är det första du gör. Det smidigaste sättet att ta bort dörren är att hänga av den från karmen. Sedan bänder du loss dörrfodret med hjälp utav en kofot. Det är mycket viktigt att tänka på att skydda väggen runt fodret.  

2. Placera den nya dörrkarmen 

När din gamla dörr är borta så är det dags att placera den nya dörrkarmen. Det gör du med hjälp utav kilar och vattenpass så du på ett smidigt sätt kan justera så den hamnar rätt. Efter det skruvar du fast karmen nedtill och upptill och sist skruvar du fast karmsidorna. Det är viktigt att dörrkarmen blir helt horisontell så justera skruvarna vid behov.  

3. Häng på den nya dörren 

Nu är det dags att äntligen få hänga upp din nya dörr! När dörrkarmen är monterad så hänger du på dörrbladet. Det är bra om du kontrollerar många gånger ifall det går att öppna, stänga och låsa dörren utan problem på ett smidigt sätt.  

4. Fyll tomrummet mellan fasaden och dörrkarmen 

Till sist så ska du täta det tomrum som uppstår mellan dörrkarmen och fasaden. Då använder du ett speciellt drevmaterial som tjär- eller lindrev. Det är viktigt att se till att du packar lagom hårt då karmen kan bågna och om det skulle bli för löst så kommer det inte att isolera. På insidan av huset så monterar du täcklister och på utsidan använder du dörrfoder som kommer täcka isoleringen.  

Slutligen 

Att byta ytterdörr är inte speciellt svårt men det kräver både en viss kunskap och som sagt en del tålamod. Det är mycket viktigt att tänka på att din nya dörr har monterats upp på rätt sätt då även det minsta felet kan ge stora negativa effekter. Vi hoppas denna guide har varit till hjälp. Lycka till!