Går det att ha en frysbox utomhus? 

Frysboxar utomhus

Frysbox utomhus? – En frysbox är ett mycket smart val om du skulle behöva frysa in en stor mängd råvaror. Stora frysboxar kan rymma upp till 600 liter beroende på både modell och märke. 

De är mycket lätta att använda och du kan enkelt utnyttja hela kapaciteten i boxen eftersom alla hyllor i en frysbox kan tas ut. De är vanliga att förvara mat i inomhus, men går det att ha frysboxar utomhus? 

Frysbox utomhus 

Att ha en frysbox utomhus är ett diskuterat ämne. Det är lätt att tro att ju kallare det är där du ställer boxen, desto bättre mår den. Detta är inte helt sant, det beror på vilken klimatklass frysboxen tillhör. Klimatklassen visar på vid vilken temperatur som frysen har optimal prestanda. Det är därför jätteviktigt att du tittar på vilken klimatklass frysboxen har innan köp om du har tänkt att den ska stå utomhus.  

En bra tumregel att utgå ifrån är att inte välja en frysbox som endast kan arbeta optimalt vid 16 graders värme eller mer. Ett problem med att ställa en frysbox i ett ouppvärmt utrymme är att kompressorn kan få svårt att kallstarta. Det beror på att oljan är seg och dels för att det kan kondensera kylmedium i cylindern och ge vattenslag vid start. 

Om det är så att det inte går att ha modellen utomhus så kan du ha den i en ouppvärmd stuga över vintern eller ha den nere i källaren. En frysbox utomhus kan vara en god idé om du exempelvis vill kunna ha snabb tillgång till dryck när du ligger i ditt spabad eller under en fest.

Frysboxar har en låg energiförbrukning 

En stor fördel med frysboxar är att man enkelt får plats med stora varor eller livsmedel med besvärliga former. Vid strömavbrott så kan råvarorna i en frysbox hålla sig kallare längre än va de till exempel gör i en frys.  

Så länge frysboxen kan arbeta över den angivna minimumtemperaturen är det faktiskt bra att låta frysen stå så kallt som möjligt. Detta på grund av att du sparar flertalet procent av energiförbrukningen genom att låta den stå kallt. 

3 vanliga frågor om frysboxar: 

Har du plats för en frysbox? 

Det är viktigt att tänka på ifall du har utrymme för en frysbox eftersom de tar väldigt stor plats och knappast får plats i ditt kök. Därför är det oftast så att man behöver ha ett annat utrymme där man kan placera den, exempelvis nere i källaren, i ett förråd eller i ett garage.  

Hur stor frysbox bör jag välja? 

En av de största fördelarna med att ha en frysbox är den stora kapacitet som erbjuds och det är anledningen till att många överväger att köpa en. Om man ska frysa in en del matvaror så är det bra att köpa en större modell, kanske större än vad du tänkt dig. Om en frysbox blir överfylld så kan det påverka energiförbrukningen och matens hållbarhet.  

Men du ska heller inte köpa en stor frysbox bara för att vara säker på att ha tillräckligt med plats. Större modeller drar nämligen mycket mer ström än vad mindre modeller gör. Frysboxar finns i väldigt många olika storlekar och de kan ha en kapacitet på från cirka 50 liter upp till 600 liter.  

Låsbara lock och smarta funktioner 

Många frysboxar har ett låsbart lock vilket ger dig en extra trygghet då de kan lagra väldigt mycket mat som är värd en hel del pengar. Om du har behovet av att frysa in större mängder mat så ska du leta efter en frysbox med snabbinfrysning.  

Det är en funktion som sänker temperaturen temporärt för att maten ska frysas så snabbt som möjligt för att kunna hålla den fräschare. En annan smart funktion är om frysboxen har en varningslampa som indikerar ifall temperaturen i frysboxen skulle råka bli för hög, om du exempelvis glömt att stänga locket.  

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar